PITANJE REFERENDUMA

DODIK RASPALIO PO GRABAR KITAROVIĆ: ‘Nije njeno da se miješa u unutarnju politiku BiH i Republike Srpske’

Nakon što je naša predsjednica kritizirala nedavne događaje u Republici Srpskoj, dobila je odgovor Milorada Dodika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u srijedu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović za miješanje u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine nakon što je ona upozorila na nestabilno stanje u susjednoj zemlji i opasnosti koje po njen opstanak predstavljaju postupci poput rujanskog referenduma u RS, koji je održan protivno odlukama Ustavnog suda BiH.

DODIK NE ODUSTAJE OD REFERENDUMA: ‘Ja sam razumio da nas Srbija ne podržava, ali ni ne osporava’

“Referenduma u RS će biti, a njihove teme birat će isključivo građani RS”, kazao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS) iz Sankt-Peterburga, gdje boravi u višednevnom posjeti kako bi ojačao veze RS i Rusije.

Povezani s Rusima

RTRS u utorak je o tom posjetu izvijestila uz isticanje tvrdnje o “genetskim i povijesnim vezama” RS i Rusije.

Predsjednica je u intervjuu za časopis “Defense News” kazala kako rujanski referendum, proveden u RS, može biti prvi takav u nizu koji bi vodio ka mogućem otcjepljenju RS od BiH, što bi otvorilo mogućnost novih sukoba u regiji. Upozorila je i na ulogu koju bi u svemu mogla imati ili već sada ima Rusija, s kojom pak Dodik upadljivo nastoji graditi sve jače odnose dovodeći istodobno u pitanje put BiH ka europskim integracijama, a posebice ka članstvu u NATO-u.

‘ON JE OBIČAN SMUTLJIVAC, HODA UOKOLO I LAŽE’: Dodik izvrijeđao visokog predstavnika međunarodne zajednice

‘Nije na njoj da se miješa’

“Ako se odluče na takav potez, sigurno bi došlo do reakcije Federacije BiH, što otvara mogućnost za novi konflikt. A s obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje te da vidimo snažne veze između Dodika i Rusije, tu bismo onda imali ruski utjecaj kroz oružje, taktiku, obaviještajni rat informiranjem i dezinformiranjem”, kazala je Grabar-Kitarović.

“Nije njeno da se miješa u unutarnju politiku BiH i RS”,  bio je Dodikov momentar na upozorenje hrvatske predsjednice.

Povratak na Net.hr