JAČE KAŽNJAVANJE

DOGOVOR MOSTA I HDZ-a: Imate imovinu čije podrijetlo ne možete dokazati? Plaćat ćete još veći porez!

Dok se čeka drugo saborsko čitanje zakona iz predloženog poreznog paketa, Vlada je odlučila znatno pojačati ‘dodatno’ oporezivanje građana kojima se dokazuje nesrazmjer između vrijednosti imovine i visine primanja koja su legalno prijavili i na njih državi platili porez.

Novi list piše da će, slučaju kada se utvrdi da je nečija imovina znatno vrednija i da je plaćena više od svih njegovih prijavljenih primanja, ta razlika biti tretirana kao drugi dohodak.

MARIĆ O POREZNOJ REFORMI: ‘Uračunata je u smjernice proračuna za 2017.’

Kažnjavanje onih koji ne prijavljuju sva primanja

Konkretno, ako netko stekne imovinu za koju je izdvojio dva milijuna kuna, a njegova ukupna primanja su kroz godine bila milijun kuna, prema sadašnjem zakonu na tu bi se razliku od milijun kuna plaćao dodatni porez od 40 posto. Vlada je najprije predložila da se ta stopa snizi na 36 posto. No, u međuvremenu je Vlada ipak odlučila dodatno kazniti one koji ne prijavljuju sva svoja primanja pa će se na utvrđeni nesrazmjer plaćati porez po stopi od 36 posto, ali će se tako utvrđeni porez uvećavati za još 50 posto.

Iako to nije tako propisano u zakonu, jer je Ministarstvo financija očito željelo zadržati najvišu stopu u porezu na dohodak od 36 posto, građani za koje se utvrdi nesrazmjer imovine i prihoda na tu će razliku zapravo plaćati porez od 54 posto, piše Novi list.

OPORBA ŽESTOKO PO MOSTU I POREZNOJ REFORMI: ‘Nemojmo se muljati, vaši prijedlozi su igrokaz’

Maro Kristić i Nikola Grmoja iz MostaFoto: Patrik Macek/PIXSELL

Porezni USKOK ostaje samostalni sektor

Očito su HDZ i Most između dvaju čitanja poreznih zakona postigli dogovor oko pitanja takvog kažnjavanja onih koji neprijavljivanjem cjelokupne zarade izbjegavaju platiti porez u punom iznosu.

Za to se još tijekom prvog čitanja poreznih zakona zalagao Mostov zastupnik Maro Kristić – da se na utvrđenu razliku naplati stopa od 54 posto. To se na kraju i postiglo odredbom koja kaže da se na drugi dohodak koji je utvrđen kao razlika između vrijednosti imovine i dokazanih sredstava za njeno stjecanje plaća porez po stopi od 36 posto, te da se tako dobivena obveza povećava za 50 posto.

Kristić kaže da je zadovoljan što se kroz dijalog Mosta i HDZ-a za drugo čitanje promijenila ta odredba, kao i status poreznog USKOK-a, odnosno da se zadržala samostalnost tog sektora, koji će se ubuduće zvati Samostalni sektor za financijske istrage. On povećanje stope za one koji skrivaju svoja primanja i tako izbjegavaju plaćanje poreza na cjelokupni dohodak bilo od imovine, rada ili kapitala te zadržavanje samostalnosti poreznog USKOK-a shvaća kao jedinstveni paket u borbi protiv poreznih utaja.

OREPIĆEVA BLOKADA: Neće tako lako dopustiti Plenkoviću i Mariću da degradiraju porezni USKOK

Povratak na Net.hr