DOBITI SEZONCA DA RADI NA JADRANU POSTAJE NEMOGUĆA MISIJA: / 'Nije više dovoljna ni plaća od 10.000 kuna'

Image
Foto: Pixsell

Iako većina sezonaca želi samo osnovne uvjete, nakon što steknu iskustvo mnogi se odlučuju za odlazak u neku od zemalja Europske unije gdje će biti bolje plaćeni

15.10.2018.
6:52
Pixsell
Play logo

Unatoč nestašici radne snage koja će sezonski raditi na Jadranu, mnogi se i dalje s mora vraćaju iskorišteni i prevareni, piše Večernji list.

Iako radnici, mahom iz Slavonije, traže osnovno: plaća, slobodni dani, smještaj i mogućnost da su sami u sobi, problematika postaje još luđa kada se čuje perspektiva kadrovskih službi hotelskih kuća. Naime, kako se može privući dobar konobar ili kuhar s plaćom od sedam-osam tisuća kuna kada on za isti posao izvan Hrvatske može zaraditi dvostruko više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogotovo u situaciji kada poslodavac kako bi istog sezonca privukao i iduće godine čak i uz maksimalnu ponudu od 10 tisuća kuna dobiva odbijenicu.

Image
JE LI TURIZAM DOŽIVIO FIJASKO? /

'Nestala nam je špica sezone, nema overbookinga, a apartmani zjape prazni'

Image
JE LI TURIZAM DOŽIVIO FIJASKO? /

'Nestala nam je špica sezone, nema overbookinga, a apartmani zjape prazni'

Sezonce se preotima i na kolodvoru

"Da, pitali su ga kolege bi li se vratio za takvu plaću. Ali, odgovor je i tada bio ne... Radilo se o konobaru, koji je kod nas imao 7800 kuna. Često završi tako da nam dobar konobar ili kuhar, kojeg možemo platiti najviše tih sedam-osam tisuća kuna, odradi nekoliko sezona, usavrši se i ode za boljom plaćom u Njemačku ili negdje drugdje. Recimo, tražite 200 sobarica za sezonu, a stigne 30-40 molbi. Potražnja je tolika da do zadnjeg trenutka, dok sezonac ne siđe s trajekta, nismo sigurni hoće li nam stvarno i doći", ustvrdio je direktor kadrovske službe.

"Mi smo na otoku, ali znamo za slučajeve s kopna da se sezonce preotima na kolodvoru. Čekaju se autobusi iz Slavonije i ljude nagovara i mami većom plaćom...", izjavio je za Večernji direktor kadrovske službe jedne hotelske kuće u Primorju, koji ističe da su se ove godine nekako pokrpali strancima, ali da će dogodine, ne povećaju li se uvozne kvote, biti samo gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radna snaga iz regije

Za radnike iz BiH, Srbije i Makedonije jadranske su plaće solidne, naime one su u prosjeku u posljednjih deset godina porasle za oko 20 posto. Međutim, za hrvatske državljane koji imaju pravo rada u zemljama Europske unije one su i premale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesni smo toga. Ali mnoge su hotelske kuće ovih godina mnogo investirale, a i porezna su opterećenja tolika da nema mnogo manevarskog prostora za dizanje plaća. Mlađima je najvažniji iznos plaće. Zreliji radnici na prvo mjesto stavljaju sigurnost i vjerojatno bi ostali da svima možemo ponuditi stalan posao umjesto godišnjeg ugovora i stan. Ali, na otoku se baš ne grade stambene zgrade", navodi direktor.

Osnovni uvjeti, ali nije dovoljno

Play logo

Zaposlenik kadrovske službe koja zapošljava 700 sezonaca napominje kako većina sezonskih radnika, koji još uvijek dolazi iz Slavonije, pita najosnovnije; za plaću i radno vrijeme, slobodne dane. smještaj te mogu li biti sami u sobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne izvoljevaju ljudi ništa posebno, ali mi nemamo odgovor na to kad nam netko kaže: “Odradio sam svoje na Jadranu, sad idem van.” Jesmo u Europi, ali europsku plaću još ne možemo ponuditi...", navodi kadrovik, piše Večernji list.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo