Play ponuda

DO ZAGREBA VLAKOM USKORO PUNO BRŽE NEGO DOSAD? / Kreće projekt izgradnje novih pruga, evo koje dijelove zemlje će povezati

Image

'Gradnja nove pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok, koja se proteže kroz Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju,

11.2.2020.
11:32
Play ponuda

Stanovnici sjeverne Hrvatske uskoro bi mogli brže vlakom putovati do Zagreba jer je HŽ Infrastruktura sa zajednicom ponuditelja potpisala ugovor za izradu studijske dokumentacije za projekt "Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske - Lepoglavska spojnica". Kako prenosi Poslovni dnevnik, iz HŽ Infrastrukture poručuju da je spomenuti projekt vrijedan 6,2 milijuna kuna bez PDV-a.

shimmer fallback
shimmer fallback

U zajednici ponuditelja našli su se firme Granova, ŽPD, Rijekaprojekt, Institut IGH, a od 6,2 milijuna kuna, Europska unija će sufinancirati projekt sa 85 posto sredstava i to iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Od dana sklapanja ugovora, rok za izradu studijske dokumentacije je 13 mjeseci. U priopćenju stoji da je u dokumentaciju uključena izrada studije povezivanja "Lepoglavskom spojnicom" unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske s idejnim rješenjima, analizu troškova, studiju izvodljivosti te koristi odabrano idejno rješenje.

'Izgradnja ove pruge omogućit će povezivanje sjevera Hrvatske sa Zagrebom'

Za projekt "Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske" studijska će dokumentacija analizirati modernizaciju postojeće pruge na dionici Čakovec - Varaždin - Lepoglava i Krapina/Sveti Križ Začretje - Zabok čija je dužina 54 kilometra. Osim toga, analizirat će i gradnju novog spoja željezničke pruge Lepoglava - Krapina/Sveti Križ Žačretje dužine oko 19 kilometara. Poslovni dnevnik prenosi da je to dio plana modernizacije i gradnje željezničke infrastrukture od Čakovca i Varaždina prema Zagrebu i Zaboku. Dokumentacija izrađena u sklopu ovog projekta zapravo je podloga za izradu eventualno potrebnih prijedloga izmjena i dopuna dokumenata prostornog uređenja, studije utjecaja na okoliš i daljnje projektne dokumentacije koja je preduvjet za buduću modernizaciju i izgradnju pruge, ističu iz HŽ Infrastrukture.

"Gradnja nove pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok, koja se proteže kroz Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, uklapa se u europske strategije prometnog razvoja koje favoriziraju željeznicu kao brz, učinkovit i ekološki prihvatljiv način prijevoza. Njezina izgradnja omogućit će povezivanje sjevera Hrvatske sa Zagrebom. Osim toga, imat će i ključnu ulogu u integriranome putničkom prijevozu, čime će velikome broju građana u sjevernoj prometnoj podregiji omogućiti učestala i brža putovanja na posao i u školu. Pruga će podići i značaj teretnog prijevoza u tranzitu te će poboljšati konkurentnost gospodarstva sjeverne Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Play ponuda
Play ponuda