PJEŠKE ILI VLAKOM?

DO ZAGREBA NEMAJU NI 300 KILOMETARA, A PUTUJU SATIMA. SAD ŽELE IM UKINUTI I JEDINI NOĆNI VLAK: ‘Brže se vozilo u Austro-ugarskoj’

‘Naša ionako već demografski, gospodarski i socijalno devastirana regija na kraju se i prometno izolira, što je apsolutni recept za katastrofu. Na kraju i oni koji žele otići iz Slavonije, neće imati kako’

Oporba u Osiječko-baranjskoj županiji upozorava na prometnu izoliranost i nedovoljno ulaganja u željezničku infrastrukturu. Naime, u županijskoj organizaciji SDP-a tvrde kako je Slavonija prometno izolirana te da vlakom i autobusom do Zagreba treba pet sati, javlja HRT.

Kritizirali su loše poslovne rezultate Zračne luke Osijek te su rekli kako je projekt Slavonija samo “mrtvo slovo na papiru”. Posebno su nezadovoljni najavama o ukidanju ponoćnog vlaka iz Osijeka za Zagreb i nedostatkom ulaganja u željeznički promet zbog čega su, kažu u SDP-u, vlakovi brže vozili u Austro-ugarskoj nego u modernoj Hrvatskoj.

“Time dolazimo do toga da se naša ionako već demografski, gospodarski i socijalno devastirana regija na kraju i prometno izolira, što je apsolutni recept za katastrofu. Na kraju i oni koji žele otići iz Slavonije, neće imati kako”, rekao je predsjednik ŽO SDP-a Osječko-baranjske županije Domagoj Hajduković.

OD OSIJEKA DO ZAGREBA ZA 12 SATI: Putnica ispričala što je proživjela u HŽ-u; ‘Nismo dobili ni hranu ni vodu’

Pješke ili vlakom?

Iz Domovinskog pokreta ističu da je Osijek nekada imao više izravnih linija za Zagreb, a danas samo tri, s tim da su su sve s presjedanjem. Smatraju nedopustivim i najavljeno ukidanje noćnoga vlaka za Zagreb, što će građanima uvelike poskupjeti put jer će onamo morati ići osobnim prijevozom ili noćiti.

“Nema ni jednog niskopodnog vlaka prema Osijeku. U drugim dijelovima Hrvatske ima. U razvojnim strategijama nema željeznica ovdje u Slavoniji i Baranji. I dok vlakovi u Europi jure 300 na sat ovdje od Osijeka do Koške vozi 60 km na sat. Na pojedinim dijelovima slavonskih pruga voze čak i 20 km na sat. Znači Slavonci imaju dilemu hoće li ići pješke ili vlakom”, izjavila je Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta.

MISLILI SU DA ĆE BRZO STIĆI U SLAVONIJU, KAD ONO…: HŽ-ov vlak stajao pet sati u Vrbovcu

Povratak na Net.hr