Do u detalje otkrio kako se namještaju poslovi

shimmer fallback

Kako se vara na natječaju za posao jedne državne ustanove?

14.1.2012.
11:23
Play logo

Naime, autor bloga Stjepan Šuman je 10. siječnja otišao na testiranje za posao u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz napomenu kako je sasvim slučajno uopće otišao na testiranje, budući da iz Fonda o testiranju ne obavještavaju telefonom nego postavljanjem obavijesti na svoju web-stranicu, u zgradi Fonda uslijedio je niz neugodnih i neviđenih situacija. Prenosimo ih u cijelosti:

Ulaze u salu, ona već ispunjava test

"Na današnjem testu, nas 10-ak ulazi u salu za testiranje. Testovi na stolovima su čekali da sjednemo za njih. Pri ulasku zatičemo jednu kandidatkinju koja je već bila sjedila unutra (zajedno s čuvarima). Gospođa je listala svoj test potpuno slobodno. Pored nje, na stolu, potpuno slobodno je stalo nekoliko listova (koji nisu test!). Dok smo mi sjedali i čekali početak pisanja testa, ona je svoj test već počela ispunjavati! Čuvari su to sve gledali i nisu poduzimali ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasak na svim testovima je bio da se pišu kemijskom olovkom. Ona je svog pisala običnom olovkom. Pretpostavljam, kako bi se ovo što prepisuje (ako ne prepiše kako treba) poslije testa moglo ispravljati. Ništa se ne prepušta slučaju. Osim možda reakcije ostalih, ali u ovakvom društvu reakcija uglavnom nema... Objavljuje se početak testa, mi ostali palimo kemijske, okrećemo prvu stranicu...

Naši budni čuvari pogledavaju gospođu, ali vide i mene i neugodno im je da ih promatram na nedjelu. Jedan čuvar odlazi. Ostaje čuvarka, prepisivačica i nas 10-ak budala koji smo tu očito samo radi dojma o natječaju. Da apsurd bude veći, većina pitanja je bila o EU pravilima natječajne dokumentacije (džaba pravila i EU, mentalitet je ostao komunistički).

Pišem svoj test, pogledavam čuvaricu, pogledavam prepisivačicu i njen bahati stav "tko vas j*** budale". Po mojoj procjeni gospođa prepisivačica već radi u Fondu, spustila se na test, zna već od kolega što je sve u testu, izvadila je sve na papir i čak je lijena to naučiti, a što se još i ne bahatit s prepisivanjem???

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pa mogu imati podsjetnik!'

Ispunjavam test, pogledavam ostale, svi zure u svoje papire. Čuvarica pogledava okolo; pogledava prepisivačicu, mene više i ne gleda jer je odavno skontala da sam sve skužio i da virim k'o svizac iz rupe. I prepisivačica je također skontala da sam počeo buljit u nju i njenu non-šalantnu hrpu "šalabahtera" na stolu. Jedno vijeme nije pogled prebacivala na "šalabahtere" (zbog mog buljenja), ali nije joj trebalo dugo da razbije i tu barijeru. Nakon par minuta prima si s desne strane šalabahter A4 formata u desnu ruku, podiže ga, lista ga! Kao da je test... Pogledam čuvaricu - ONA SVE GLEDA MIRNO. Mene više ne, ali nju da.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tlak mi raste na 300, puls na 180, dižem se, odlazim do prepisivačice, uzimam joj šalabahtere sa stola i izjavljujem: "Oprosti, ja se isto natječam za ovaj posao..." Prepisivačica: "Pa mogu imati podsjetnik!" Čuvarica, diže se k'o raketa: " Gospodine, dajte mi te papire!" Ja: "Ne dam! Ja ću vama srušiti natječaj! A ovo je sad dokaz!" Motam papire 2x i spremam u zadnji džep. Sjedam na svoje mjesto... Čuvarica se obraća prepisivačici: "E, je** ga, (psovka koja odaje njihov prisni odnos). Ajde, dosta je..." Čuvarica uzima prepisivačici test i ispraća je van prostorije. Ova se još buni.

Sjedam na svoje mjesto, većini kandidata, izgleda, uopće nije jasno što se događa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuvarica: Je li vama prepisivanje ima smisla?

Nakon par minuta, čuvarica: "Što ste tako uzrujani?" Ja: "Pa kako neću biti uzrujan? Mi ulazimo u salu, ona je već tu. Lista svoj test i ima hrpu papira pored sebe i vi ste to sve gledali i niste ništa napravili. Sjeli ste je još sa strane u kut da slobodno prepisuje." Čuvarica: "Ja nisam ništa vidjela....Nisam uopće ništa ni gledala!" Ja: "Pa zašto ste onda tu?" Čuvarica: "Meni prepisivanje nema smisla. Je li vama prepisivanje ima smisla?" Ja: "Meni prepisivanje ima smisla! I te kako mi ima smisla!" Gledam je ravno u oči, ona uskoro gubi snagu i spušta pogled. Nakon toga nastaje tajac i svatko gleda svoja posla negirajući trenutna zbivanja.

Nastavljam pisati. Trebalo mi je 10-ak minuta da se potpuno smirim. Stvarno sam bio uzrujan. I neka sam, jer možda inače ne bih reagirao. Nakon par minuta dodajem: "Ja ću svoj test ispuniti do kraja, a onda ću ovo prijaviti." - piše ovaj agronom na blogu sumi.blog.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar na priču potražili smo i u samom Fondu. Odande su nam odgovorili priopćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je, između ostalih, objavio i natječaj za radno mjesto viši stručni savjetnik/ica / stručni savjetnik/ica - 1 izvršitelj/ica u Sektoru za fondove Europske unije u Službi za poslove korisničkog tijela Poslova za kontrolu kvalitete i upravljanje rizicima na neodređeno vrijeme. Natječaj je objavljen u Narodnim novinama broj 144 i na službenoj web stranici Fonda. Uz osnovne uvijete kandidati su morali zadovoljiti i stručne uvjete a to su: poznavanje europskih pravila provedbe projekata sufinanciranih od strane Europske unije, poznavanje propisa i pravila Europske unije koji se odnose na financijsko poslovanje vezano uz programe i projekte Europske unije, poznavanje PRAG procedura nabave i FIDIC pravila ugovaranja, poznavanje pravila projektnim ciklusom, a prednost su imali kandidati visoke stručne spreme tehničkog smjera s višegodišnjim iskustvom u uspostavi procedura za upravljanje poslovnim procesima i kvalitetom u sektoru graditeljstva i upravljanju rizicima, a naročito kandidati s iskustvom na EU sufinanciranim projektima.

Nakon provjere dokumentacije i životopisa od strane stručnog povjerenstva objavljen je poziv za testiranje na web stranici Fonda. Na testiranje je pozvano 18 kandidata, a pristupilo ih je 14. Testiranje se održalo 10. siječnja. Za provedbu pismenog testiranja zadužen je bio član povjerenstva koji je na ukazano nepravilno postupanje kod jedne kandidatkinje reagirao tako što ju je udaljio.

Play logo

Nastavno na procjenu autora bloga da jedna kandidatkinja već radi u Fondu napominjemo da se djelatnici Fonda mogu preraspodijeliti na druga radna mjesta koja odgovaraju njihovim radnim sposobnostima, te sumnja u bilo kakvo pogodovanje putem javnog natječaja nema osnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukazujemo i da je iz dokumentacije koja čini sastavni dio navedenog bloga, a koja je otuđena kandidatkinji vidljivo da se radi o osobnim bilješkama a ne o pitanjima iz testa koji se pisao. Stoga su insinuacije sa bloga neutemeljene i zlonamjerne", odgovorio je direktor Fonda Zlatko Ivaniš.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo