Play ponuda

Djevojke odbila primiti na praksu 'jer su Ciganke'

shimmer fallback

Na varaždinskom sudu donesena je nepravomoćna presuda za diskriminaciju dviju srednjoškolki kojima je vlasnica jedne trgovine odbila zahtjev za odrađivanjem prakse 'jer su Ciganke'.

18.4.2012.
13:58
Play ponuda

"Kada nismo primljene na praksu, bila sam jako tužna i zabrinuta da ću možda pasti razred. No, nakon ove presude, osjećam se sretno jer znam da će pomoći i drugima u ostvarivanju njihovih prava", rekla je Lidija Ignac, mlada Romkinja, koja je zajedno sa svojom kolegicom Željkom Balog tužila jednu varaždinsku trgovinu zbog toga što ih je njena vlasnica 2010. godine odbila primiti na odrađivanje stručne prakse u okviru programa Gospodarske škole, u kojoj su pohađale 1. i 3. razred.

Nepravomoćnom presudom utvrđena je diskriminacija na temelju etničke pripadnosti, što je prema mišljenju odvjetnice Tihane Gregov, koja ih je zastupala, važna stvar. "Ova presuda, iako nepravomoćna, pokazala je hrabrost i etičnost sudskog postupka Općinskog suda u Varaždinu", naglasila je Gregov za H-alter.org.

Strateški važna presuda

Iako postoji već nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava u kojima je ustanovljena diskriminacija prema romskoj nacionalnoj manjini, ovo je prva koja je donesena na nekom od domaćih sudova.

"Ova presuda je strateški važna jer se diskriminacija ne događa samo Lidiji i Željani. U provođenju Zakona o suzbijanju diskriminacije veliku ulogu igra tumačenje sudstva jer još uvijek u našem društvu ne postoji konsenzus oko temeljnih vrijednosti koje treba štititi", rekla je Ivana Radačić, vanjska suradnica Centra za mirovne studije.

Inače, djevojkama je zalaganjem njihove razrednice ipak omogućena praksa. Da bi prijavile neimenovanu tvrtku, obratile su se udruzi Romi za Rome, te uz pomoć Centra za mirovne studije i Ureda pučkog pravobranitelja, u ulozi umiješivača u postupku, pokrenule tužbu.

Play ponuda
Play ponuda