DJEVOJČICA U POTRAZI ZA OCEM TUŽILA MAJKU I NJEZINOG MUŽA: / 'Želim znati tko mi je pravi tata'

Iznimno je zanimljivo na koji način hrvatski Obiteljski zakon propisuje tko može biti upisan kao djetetov otac.

23.10.2016.
22:41
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Maloljetna djevojka uz pomoć suda odlučila je potražiti svog biološkog oca. Zato je podnijela tužbu protiv majke i čovjeka koji je, kada se rodila, upisan kao njezin otac, iako to stvarno nije bio.

Proces na sudu

Ovaj nesvakidašnji slučaj rasplitao se na sudu u Sisku kojem je djevojka tužila aktualne roditelje.

Supružnici iz Siska dobili su tijekom braka kćer, a majčin suprug automatski je upisan kao djetetov otac. No, kako je tijekom sudskog procesa utvrđeno on to doista nije bilo, već se pretpostavljalo da je, kao majčin muž automatski i djetetov otac.

Izvanbračna afera

Majka, očito svjesna da je imala izvanbračnu aferu, tužbi se nije usprotivila. Znala je da njezin muž nije otac njihovog djeteta, pa je naknadno proveden i poseban postupak utvrđivanja očinstva.

U tom procesu Siščanin je priznao da se ni ne osjeća djetetovim ocem. Ubrzo nakon toga i razveo se od svoje supruge, a u međuvremenu je utvrđeno da on nema nikakve biološke veze s kćerkom.

"Znam da moj suprug nije otac našeg djeteta", priznala je na sudu majka i imenovala čovjeka s kojim je začela dijete. On pak nije želio prolaziti dodatnu agoniju i DNK testiranje, već je odlučio priznati očinstvo.

'To nije moje dijete'

"Svjestan sam da to nije moje dijete", izjavio je tijekom procesa suprug majke ove djevojčice, a na kraju je i njezin biološki otac pristao biti upisan u evidenciju roditelja, kako ne bi dalje komplicirao sudski postupak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na kraju je i sud analizirao sve dokaze i iskaze uključenih u ovaj specifični slučaj, te donio presudu kojom je potvrđen pravi identitet oca djevojčice, dok je njezin dotadašnji otac, prema presudi, izbrisan iz evidencije.

Evo što kaže Obiteljski zakon

Obrazlažući odluku sud je podsjetio na članak 54. Obiteljskog zakona kojim je propisano da se djetetovim ocem smatra majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili tijekom 300 dana od prestanka braka.

"Međutim, ta pretpostavka može se osporavati u sudskom postupku. Tako je člankom 75. Obiteljskog zakona propisano da mlaloljetno dijete može, uz pomoć Centra za socijalnu skrb, osporavati očinstvo osobi koja je upisana u maticu rođenih kao njegov roditelj", stoji u presudi koja se može temeljiti na DNK analizi ali i na drugim dokazima. U ovom konkretnom slučaju medicinsko vještačenje nije bilo potrebno, naglašeno je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali