'DJECA TO NE MOGU PODNIJETI!': / Profesorica najavila misteriozni ispit o kojem nitko ne zna ništa; Roditelji: 'Zaustavite ovo'

26.1.2021.
12:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nedavno je počelo drugo školsko polugodište u kojemu su se učenici razredne nastave i maturanti vratili u učionice, a ostali svoje obrazovanje nastavili online. Mnogi su roditelji u takvom obliku nastave, uz ostale, primijetili i neobičan problem - učenici zapravo imaju više zadaće nego što su imali kada su sjedili u klupama.

Ispit poput mature već za nekoliko dana

Tu problemima nije kraj, neobična priča dolazi nam iz jedne škole u Istri. Profesorica Mersiha Grgić iz Gospodarske škole Buje u Istri svojim je učenicima kazala kako će se u veljači provoditi ispit poput mature u kojemu će se ocjenjivati njihovo znanje, odnosno gradivo iz prethodnih godinu i pol. Dakle, ako vam dijete ide u drugi razred ove strukovne škole, morat će proći gradivo koje je učilo u prvome razredu i prvome polugodištu drugoga razreda.

Potrebno je naglasiti kako će se takav ispit provoditi u veljači, to jest, već za nekoliko dana. Uz sve obaveze koje učenici inače imaju - slušanje nastave, pisanje zadaća, izrade projekata, učenja za regularne ispite, djeca nemaju vremena za pripremu, govori nam majka jednog učenika koje pohađa ovu školu. Također, roditeljima nije sasvim jasno hoće li ovaj ispit sadržavati gradivo iz jednog ili više predmeta.

Kako nam govori majka jednog djeteta i sve dokumentira korespondencijom s učiteljicom i ostalim roditeljima, učiteljica im je kazala kako taj ispit provodi Agencija za strukovno obrazovanje odraslih (ASOO) za sve učenike srednjih strukovnih škola. No, u Agenciji nam kažu kako takav ispit ne provode i o njemu ne znaju ništa.

"Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ne organizira, a ni ne provodi bilo kakve ispite za učenike srednjih strukovnih škola u navedenom terminu", stoji u odgovoru koji smo zaprimili.

Nezadovoljni roditelji

Naša sugovornica kaže kako djeca takav pritisak jednostavno ne mogu podnijeti. Roditelji apeliraju da se takav ispit zaustavi.

"Da ne govorim o roditeljima koji bi uz sve životno egzistencijalne probleme trebali ne spavati mjesec dana i učiti s djecom kako bi uspjeli proći godinu i pol nastave u tri tjedna uz svakodnevno slušanje predmeta i rješavanja zadaća. Ne znam tko je tu lud", kazala nam je majka djeteta koje bi trebalo pohađati ovaj misteriozni ispit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Profesorica Grgić u prepisci s roditeljima upozorava: "Ispit neće biti lagan" i navodi kako će se ispitivati "matematika, kuharstvo, strani jezik i poznavanje robe". Roditelji negoduju, prosvjeduju, upozoravaju kako to sve "nema veze sa zdravim razumom", a profesorica Grgić kaže kako to "nije ništa strašno, ali morate zagrijati stolicu". Profesorica Grgić ih uvjerava da se ovaj ispit provodi na razini cijele Hrvatske za sve strukovne škole, ali u Agenciji i Ministarstvu obrazovanja kažu kako o tome ništa ne znaju.

Nitko ne zna ništa o tome ispitu

Osim upita ASOO-u, poslali smo upit i Ministarstvu znanosti i obrazovanja iz kojeg su također rekli kako ne znaju za taj ispit.

"Nemamo informaciju o novouvedenim ispitima u strukovnim školama, međutim pretpostavljamo da bi se moglo raditi o provjerama znanja i vještina u strukovnim školama koje se ne ocjenjuju, nego služe isključivo kao povratna informacija svima u sustavu o učenikovu napretku", stoji u odgovoru Ministarstva.

Nakon toga, kontaktirali smo i ravnatelja Gospodarske škole Buje u kojoj se ti ispiti provode, Milivoja Gospića, koji također nije znao o kakvim je ispitima riječ te zašto bi se oni uopće provodili. "Nemam pojma, ne znam, mene nitko nije informirao. Ja imam uvid u Teams i smatram da je to izmišljeno tako da ne bih gubio vrijeme na to niti bih želio komentirati", rekao nam je ravnatelj.

Kada smo probali dublje ući u problematiku, rekao je da on sve vidi na Teamsu i da takav sadržaj ne postoji. Naš razgovor zaključio je rečenicom: "Mislim da nema potrebe ni da vi gubite vrijeme s takvim nečim", što nam je bilo još sumnjivije.

Pokušali smo kontaktirati i samu profesoricu Grgić, no na mail nam nije odgovorila, kao niti na višestruke pozive i poruke.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali