KAOS NADOMAK ČAKOVCA / Djeca na nastavu stižu bolesna, nitko ih ne testira, a jedna je učiteljica nedavno umrla

Image

U međuvremenu je desetero učitelja zaraženo covidom

29.11.2021.
7:20
Hrvoje Jelavić/Pixsell

U osnovnoj školi Kuršanec, desetak kilometara od Čakovca, dosta je bolesnih učenika. Učitelji su ovih dana đake slali kućama jer su šmrcala i kašljala na nastavi, međutim neće biti poznato je li riječ o covidu, piše Jutarnji list.

Naprosto, nakon dva tjedna će se vratiti u klupe, bez ispričnice jer nisu bili kod liječnika, a sve se to ponavlja iz dana u dan. Situacija je apsurdna, službeno nije nitko bolestan, a u međuvremenu je desetero učitelja zaraženo covidom.

Da situacija bude time tragičnija, sredinom studenoga umrla je jedna učiteljica iz razreda za učenike koji se školuju po posebnom programu.

OŠ Kuršanec ima 434 učenika, od kojih je njih 365 romske nacionalnosti, a škola ima i pet razreda za djecu koja se školuju po posebnom programu.

Zabrinuti djelatnici

Zabrinuti djelatnici upozoravaju da gužva u školi pogoduje širenju virusa.

"Nemamo evidentirane pozitivne učenike, pa ne možemo ni reći da su se učitelji zarazili na nastavi. Imali smo neslužbene informacije da u romskom naselju vlada korona, ali službenih podataka nema, a samim time ni osnove za reakciju. Iznimno su rijetko roditelji javili da dijete najvjerojatnije ima covid.

Kada bismo, pak, zvali roditelje i pitali zašto dijete nije u školi, je li pozitivno ili u samoizolaciji, odgovorili bi nam da dijete kiše i kašlje, da su zvali doktoricu koja je rekla da ne moraju s djetetom u ambulantu i neka ga liječe kod kuće.

Ipak, većina uopće ne kontaktira doktora. I redovno šalju šmrcavo dijete u školu", rekla je za Jutarnji ravnateljica škole Marija Tepalović.

Učiteljica hrvatskog jezika Darija Borković kazala je, pak, da u svakome razredu, koji su srećom mali, imaju jedno do dvoje djece koja dolaze na nastavu sa simptomima - šmrcaju, kašlju i suze im oči.

Danijel Ignac, romski pomagač u nastavi s 14 godina staža, kaže da je u svim međimurskim romskim naseljima, njih desetak, situacija kao u Kuršancu.

"Rijetki se testiraju ili cijepe. Mi Romi smo vam skloni biti nepovjerljivi. Prošli tjedan umro je susjed iz naselja, imao je 53 godine. Bio je bolestan na bubrege, pazio se, rijetko je izlazio. Dobio je koronu i umro s obostranom upalom pluća. Prvi je u naselju preminuo s covidom", rekao je.

Baka zaražena, a s njom žive i učenici

"Baka je tu u naselju bila pozitivna, unuci žive s njom i naši su učenici. Mama me zvala i rekla da djeca imaju simptome, da je zvala liječnicu i pitala za testiranje. Ova joj je odgovorila, tako barem tvrdi majka, da testiranje nije potrebno i neka kupi Lupocet. Tu je stalo", naveo je Ignac.

Poseban problem u OŠ Kuršanec je i izraženo antivaksersko opredjeljenje omiljene učiteljice. Puno radi s djecom, ima s njima hvalevrijedan odnos i sjajne rezultate.

Djeca je prate na društvenim mrežama, ona im je uzor, njezine vrijednosti prenose roditeljima. Do četvrtka nije bila u školi, uzela je bolovanje ili godišnji odmor, međutim odbila se cijepiti ili testirati, prenosi priču Jutarnji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali