Play ponuda

Djeca čekaju kemoterapije na premalenom odjelu

shimmer fallback

Dok su drugi odjeli obnovljeni, mališani koji boluju od najtežih bolesti još uvijek se stišću na Odjelu onkologije u Klaićevoj bolnici.

11.8.2011.
13:29
Play ponuda

"Cijela je bolnica uređena, osim Odjela onkologije, gdje su smještena najteže bolesna djeca", žali se majka jednog mališana, koji se na tom odjelu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu bori s opakom bolešću. Kaže kako u bolnici podržavaju roditelje kad su uz svoju djecu tijekom liječenja. Međutim, prostor je prilično skučen, pa u njemu ne mogu boraviti dok liječnici i sestre obavljaju svoj posao.

Poznato je da je bolnici potreban veći i opremljeniji Odjel onkologije, no njegova obnova dosad nije stigla na red.

"U tijeku je ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti za nadogradnju dvaju katova Klinike za pedijatriju", potvrdio je Vjesniku prof. dr. Goran Roić, predstojnik Klinike i zamjenik ravnatelja KBC-a Sestara milosrdnica u sklopu koje je sada Klaićeva. No, na pitanje kad će početi radovi, navodi kako po ishođenju dozvola cijeli projekt tek moraju poslati na odobrenje Ministarstvu i Vladi, koji im trebaju osigurati novac.

Odjel dijelom izmješten 'kat niže i kat više'

Voditeljica odjela prof. dr. Jasminka Stepan Giljević objašnjava da poduzimaju sve kako djeca ne bi osjetila njihov "stambeni" problem, zbog kojeg se kemoterapija provodi na katu niže, u "posuđenom" dijelu bolnice.

Postoji i lista čekanja, ali od svega dan-dva do najdulje jednog tjedna. Dvije sobe namijenjene komplikacijama u liječenju nalaze se na trećem katu na Pedijatriji, a izdvojena je i soba za terminalno bolesno dijete.

Nakon obnove stiže i Pedijatrija iz Vinogradske?

Od prvoplanirane adaptacije – dogradnje kata na staroj zgradi – koja je zapela iz nepoznatih razloga 2009. godine, odustalo se. Sada je u planu dograditi dva kata na novom dijelu Klinike. U bolnici se neslužbeno govori da bi se u taj dio doselila i Pedijatrija iz Vinogradske. Točnije, u planu je objedinjenje odjela nekadašnjih dviju bolnica.

Drugi od dvaju novih katova pripao bi Onkologiji, ali se strahuje da opet neće biti dovoljno prostora za majke i djecu, odnosno za primjeren smještaj. Ni sada na "posuđenom" dijelu trećeg kata nema dovoljno mjesta...

Vezani članak:

arti-201101130549006

Play ponuda
Play ponuda