TEŠKI PRESEDAN

DIVJAK POZVALA BORASA NA ODGOVORNOST: ‘Sramota je da se stanje s Filozofskim fakultetom rješava neakademski’

‘Postoje akademske klike koje zaustavljaju razvoj i rade na štetu mlađih i sposobnijih koji mogu vući cijeli sustav naprijed’

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako za stanje poput ovoga s Filozofskim fakultetom u Zagrebu treba izbjegavati jer je sramota da se to rješava na neakademski način i bez rasprave, istaknuvši da za to najveću odgovornost snosi rektor Damir Boras.

“Iako poštujem autonomiju sveučilišta, treba jasno reći, da postoje akademske klike koje zaustavljaju razvoj i rade na štetu mlađih i sposobnijih koji mogu vući cijeli sustav naprijed”, istaknula je Divjak i poručila da ovakve situacije treba izbjegavati jer je sramota da se one rješavaju dekretima, na neakademski način i bez rasprave. Ocijenila je kako najveću odgovornost za to snosi rektor Damir Boras.

STUDENTI FILOZOFSKOG BOKIRALI ULAZ U FAKULTET NOVOJ UPRAVI: Prosvjeduju zbog smjene dosadašnje dekanice

Teški presedan

Rektor Sveučilišta Damir Boras suspendirao je dekanicu Filozofskog fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu. Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje, odnosno mobing Ante Čovića kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa.

Ministrica smatra da je tu riječ o teškim presedanima pa poziva sve članove Senata da uđu u akademsku raspravu o toj temi, razmisle što to znači za Sveučilište te onda donose odluke, a ne da se aklamacijom prihvaćaju upitni prijedlozi.

Na pitanje je li Senat slobodan u odlučivanju, odgovorila je kako svi iz akademske zajednice moraju odlučivati na temelju činjenica, spoznaje, onoga što znaju i poštenja. Senat mora preuzeti odgovornost, ne može je izbjeći ni u ovom slučaju kao što nije trebao izbjeći ni u nekom ranijem slučaju, dodala je.

BORAS SUSPENDIRAO DEKANICU FILOZOFSKOG: Iza svega stoji njeno provjeravanje akademskog opusa Ante Čovića

Poziva na dijalog

Odgovarajući na pitanje je li moguće da Filozofski fakultet istupi iz Sveučilišta rekla je kako je to moguće no da ona poziva na dijalog, a Upravu Sveučilišta da razmisli kako rektorova odluka utječe na Filozofski fakultet koji je, kako tvrdi, u legitimnom procesu izabrao svoga dekana jer svi stoje iza dekanice.

“Pozivam Senat da razmisli o tome i vidi da ta situacija može utjecati na Filozofski fakultet i na cijelo Sveučilište”, rekla je Divjak i dodala kako umjesto dekreta prije svega treba biti dijalog jer je Senat odgovoran za stanje i za rješenje.

Na upit o pravnim mogućnostima rekla je da Filozofski fakultet može pozvati upravni nadzor od Ministarstva znanosti i obrazovanja te dodala kako Ministarstvo dosad nikad nije dobilo podlogu za suradnju Rektorata Sveučilišta, čak i unatoč rješenje Ustavnoga suda da Sveučilište mora odgovarati u smislu upravnoga nadzora.

Smatra i da su naši zakoni takvi da nema posebnih rokova u kojima bi Rektorat morao dostaviti svoje odgovore. Rektor i cijela Upravu Sveučilišta odgovorni su prema poreznim obveznicima jer se u ovom slučaju radi na štetu nastavnika, zaposlenika i studenata Filozofskog fakulteta, dodala je.

MINISTRICA DIVJAK OPTUŽILA REKTORA BORASA: ‘Umjesto da daje priliku najboljima, zapravo čuva sinekure’

Pokretanje upravnog postupka

Napomenula je i kako Filozofski fakultet može pokrenuti upravni postupak pred Upravnim sudom, ali smatra da je u ovom slučaju sada na redu akademska samouprava, preuzimanje odgovornosti i postojanje činjenica da netko u samom zalasku svoje karijere pravi štete onima koji sada ulaze u sustav.

Ocijenila je da su u njezinu mandatu znanost i obrazovanje bili u središtu zanimanja te istaknula da je postigla dobre rezultate. Sve ono što sam prije tri godine stavila u prvi plan i na čemu sam radila, rezultati su sada vidljivi, rekla je Divjak i podsjetila da je provela reformu u obrazovanju i povećala ulaganje u znanost i znanstveno istraživanje.

Rekla je i kako je gotov akcijski plan za nastavu na daljinu, veliki projekt cjelodnevne nastave te napomenula da u visokom obrazovanju još ima posla.

Kurikuralna reforma

Tu je kurikularna reforma, uložili smo dvije milijarde kuna u strukovno obrazovanje, povećali ulaganje u znanost, radili na povlačenju novca iz fondova, uveli stipendije, donijeli zakon o studentskom radu, rekla je dodavši da zakon o visokom obrazovanju nije izmijenjen jer je postojao velik otpor ljudi iz akademske zajednice kao i nedostatak političke volje da se proces dovede kraju.

Istaknula je kako je od svoja četiri zamišljena cilja realizirala tri i pol.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr