ŠKOLSKA GODINA IDE

DIVJAK OTKRIVA PLANOVE ZA DRŽAVNU MATURU: ‘Materijali postoje, ali ništa nije uklesano u kamenu’

‘Članice EU-a traže da prevedemo naše dokumente kako bi one na sličan način mogle nastaviti’, kaže Divjak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak za  Dnevniku HTV-a istaknula je kako će se “ova nastavna godina nastaviti i regularno završiti”.

PALA PRVA ONLINE JEDINICA IZ TJELESNOG: Srednjoškolac nije poslao dokaz da je napravio jednu vježbu

‘Države iz EU traže naše dokumente’

“Ne vidim kome bi bilo u interesu da bude drugačije. Ja sam posebno ponosna jer smo stvarno uspjeli prijeći u nastavu na daljinu. Tu su države članice EU-a koje traže da prevedemo naše dokumente kako bi one na sličan način mogle nastaviti, neke od njih imaju praznike kako bi mogle nakon praznika uspostaviti nastavu na daljinu”, tvrdi Divjak.

STIGLE NOVE PREPORUKE ZA ŠKOLU NA DALJINU: Hoće li ovo olakšati posao roditeljima kod kuće?

Odgoda ili online?

Materijali za državnu maturu su pripremljeni, ali ističe kako se ništa nije nepromjenjivo, odnosno “uklesano u kamen”.

“Jedna od opcija je odgoda državne mature za jesen, ali sigurno ne možemo reći da je odgoda jedini scenarij. Razmatramo mogućnost da se esej  provede online”, kaže i dodaje kako u tome ne brine previše mogućnost prepisivanja.

“Ako netko od ukućana može pomoći kod testa u usporedbi Ivice Kičmanovića, Raskoljnikova ili Osmog povjerenika, onda mi tu ne možemo puno napraviti. To su već teži zadaci kod kojih učenik nema puno prostora za prepisivanje”, smatra Divjak.

Prozvala sveučilišta

U izvedbi nastave na daljinu, više ju brinu visokoobrazovne ustanove.

“Istina je da fakulteti lošije provode nastavu na daljinu nego škole, iako i među fakultetima ima dobrih primjera. Očekujem da Sveučilišta preuzmu svoju odgovornost, a mi ćemo onda vidjeti što tu treba napraviti”, zaključuje Divjak.

Povratak na Net.hr