NAŠLI SU RJEŠENJE

DIVJAK OBJASNILA ŠTO S MATURANTIMA KOJI ĆE BITI U SAMOIZOLACIJI: ‘Oni će maturu moći polagati na jesen i onda upisati fakultet’

Na njih će se, kako je pojasnila, primjenjivati ista pravila kakva su vrijedila ranijih godina u slučajevima kada učenici zbog bolesti nisu bili u mogućnosti pristupiti pisanju ispita iz mature

Maturanti koji zbog mjera samoizolacije neće moći pristupiti pisanju državne mature u redovitom ljetnom roku, maturu će moći pisati na jesen te se temeljem postignutih rezultata redovito upisati na fakultete, rekla je u četvrtak ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

“Meni je jedini službeni dokument ono što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo službeno i objavio, gdje jasno piše da učenici koji su u samoizolaciji ne mogu pristupiti ispitima državne mature”, rekla je Divjak odgovarajući na novinarska pitanja u četvrtak uoči sjednice Vlade.

“Ako se u međuvremenu nešto promijeni, onda će se i taj dokument promijeniti”, dodala je.

Ista pravila kao i ranije

Na njih će se, kako je pojasnila, primjenjivati ista pravila kakva su vrijedila ranijih godina u slučajevima kada učenici zbog bolesti nisu bili u mogućnosti pristupiti pisanju ispita iz mature.

“Onda je postojao drugi rok na koji su oni išli, i postoji mehanizam kako se onda oni kasnije upisuju. Znači, to nije upitno”, naglasila je ministrica.

MINISTRICA DIVJAK POSLALA PORUKU MATURANTIMA: ‘Ova situacija je posebna, nemojte se ustručavati tražiti pomoć’

Istaknula je kako u takvim slučajevima, kada je netko zbog opravdanog razloga – kao što je bolest – propustio redoviti rok za državnu maturu, vrijedi mogućnost upisa na fakultete u jesenskome roku i pod uvjetom da je učenik ostvario više bodova od posljednjega na listi.

“Možete se upisati u jesenskom roku ako ste imali opravdani razlog zašto niste bili u ljetnom klasificirani, ako imate više bodova od onoga koji je bio posljednji na listi. Znači, to je uvjet, inače ne”, pojasnila je ministrica. U tom slučaju, povećavaju se upisne kvote.

UČENICI NIŽIH RAZREDA MOĆI ĆE ODABRATI INFORMATIKU KAO IZBORNI PREDMET: Sve kreće od rujna, a predviđeno je 70 sati godišnje

Odgovarajući na pitanje novinara vezano uz uvođenje informatike u škole, ministrica je istaknula kako je 2018. godine, kada je donijeta odluka o obaveznoj informatici u 5. i 6. razredima osnovne škole, prihvaćena i odluka da se od jeseni 2020. godine informatika uvede kao izborni predmet u razrednu nastavu, odnosno, od prvoga razreda osnovne škole. Sada je vrijeme da škole izbornu informatiku nude učenicima od prvog razreda osnovne škole, dodala je Divjak.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr