DISKRIMINIRALI TRUDNU RIJEČANKU: / Nakon 11 godina povlačenja s državom po sudovima dobit će 7.500 eura odštete

Resorni ministar Ivan Malenica nije upoznat s detaljima slučaja, no svjestan je kako na Europskom sudu za ljudska prava padaju domaće presude

11.3.2021.
7:58

Riječanka (46) dokaz je za to da je pravda spora, ali dostižna. Nakon što je poslije 14 godina prekinula stalni radni odnos, kraće je vrijeme bila bez posla te se tada podvrgnula in vitro oplodnji.

"Nakon što je završen taj postupak in vitro oplodnje, ona nakon sedam dana sklapa ugovor o radu s određenim poslodavcem i nakon što je ona sklopila ugovor s poslodavcem, njezin liječnik joj kaže da bi ona trebala mirovati. Tada HZZO donosi rješenje kojim ukida status osigurane osobe, a time i prava na financijsku naknadu. Smatrajući da je takav ugovor o radu fiktivan. Naime, oni tvrde da u trenutku kada je ona pokrenula postupak, odnosno podvrgnula in vitro oplodnji da je ona nesposobna za rad pa samim time nije ni mogla zasnovati radni odnos što je apsolutno netočno", rekla je za RTL Danas odvjetnica Katja Jajaš.

Zato je Riječanka zatražila pomoć.

Presuda Europskog suda

"Moram reći da je HZZO vodio vrlo prljavu kampanju protiv buduće majke optuživši je da je smišljeno i namjerno, znajući da je trudna potpisala ugovor", poručila je Antonija Pintar, predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu Rijeka. Da su hrvatski Ustav i više zakona povrijeđeno, utvrdio je Europski sud.

"Naša preporuka je bila da HZZO mora pokretati sudske postupke o utvrđivanju valjanosti takvog jednog ugovornog odnosa između nje i poslodavca, a ne samovoljno proizvoditi ovakve zaključke", kazala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Kako izvještava RTL Danas, to znači, ako je postojala sumnja u fiktivni ugovor, HZZO ju je trebao sudski dokazati. Resorni ministar Ivan Malenica nije upoznat s detaljima slučaja, no svjestan je kako na Europskom sudu za ljudska prava padaju domaće presude.

"Imamo dosta presuda međutim nismo najgori", ustvrdio je ministar pravosuđa i uprave.

Kao tužena strana, Republika Hrvatska je ženi iz Rijeke dužna isplatiti 7.500 eura odštete.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali