MINISTAR KUJUNDŽIĆ PRVI PUT PROGOVORIO O ŽIVOTNOJ DRAMI, PRED SVIMA PRIZNAO: / 'Uspio sam pobijediti rak...'

Jučer je u organizaciji zastupnice u Europskome parlamentu Dubravke Šuice na dubrovačkom Sveučilištu održana konferencija "Fight&Win - Kako se oduprijeti raku?".

24.11.2017.
10:41
Robert Anic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na konferenciji u Dubrovniku sudjelovao je i ministar zdravstva MilanKujundžić koji je najavio kako će, uz postojeće programe ranog otkrivanja karcinoma dojke, debeloga crijeva i cerviksa maternice, zbog izrazito visoke pojavnosti u prvoj polovici 2018. biti pokrenuta još dva programa - za rak prostate i rak pluća.

Tvrdi da će se programi pokrenuti ma kako god teška bila financijska situacija.

"Nadam se da će se Hrvati odazvati jer će pregledi biti besplatni. Imamo programe ranog otkrivanja te su nam dijagnostički postupci dostupni, ali je pojavnost velika, a populacija koja obolijeva sve je mlađa. To je izrazito zabrinjavajuće", istaknuo je Kujundžić.

Zato je, ustvrdio je, poziv na "screening“ preglede vrlo važan, a godišnje "screeningom" spasimo oko 300 života, a da je odaziv viši od trenutačnih 60 posto, onda bi bilo još 100 do 200 spašenih života.

Kujundžić je potom priznao da ga je ova tema posebno dirnula.

"Ja sam liječnik i vjerojatno sam jedan od onih koji je puno puta postavio dijagnozu raka; jednjaka, želuca, gušterače, debelog crijeva, ali sam i političar koji sada glumi hrvatskog ministra. Kada govorim kao liječnik, pacijentima šaljem dvije poruke. Kad pacijentu kažem kako ima rak, uvijek kažem - nemojte klonuti duhom. Ako vaš duh ne klone, vi ćete pobijediti bolest. Ako vaš duh klone, ma kako po našim kliničkim parametrima bila dobra dijagnoza, nećete pobijediti bolest", poručuje Kujundžić i otkriva koja je druga poruka:

"Dakle, svi mi često mislimo kako se to događa nekome drugome, a svi smo mi taj drugi. Osobno sam prebolio rak jer moj posao je svaki dan biti uz rendgensku cijev kako bih liječio pacijente zračeći se. Tako sam i sam dobio rak koji je operiran", rekao je ministar.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali