DIRLJIV OPROŠTAJ OD PRIJATELJA Pripadnici HGSS-a tuguju za Melom: / 'Hvala mu za sve akcije u kojima je sudjelovao'

Potražni pas Mel, jedan od veterana iz stare garde potražnih pasa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izgubio je ovih dana bitku s opakom bolešću.

8.8.2016.
14:13
izvor: HGSS
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mel Western Recall's (FCI) Hot Nacho poznatiji kao Mel, australski je ovčar oštenjen 11. rujna 2005. godine na sjeveru Austrije, a s devet je tjedana doveden u Hrvatsku gdje je školovan i obučavan za potražnog psa HGSS-a, stoji u priopćenju HGSS-a povodom uginuća njihovog vjernog prijatelja.

Sudjelovao u stotinama potraga

Mel je, kažu u HGSS-u, bio prvi australski ovčar uvezen u Hrvatsku. Iako su ga izložbe nervirale, dobivao je na njima odlične ocjene i bio nositelj nekoliko prestižnih titula.

U HGSS stanici Karlovac zajedno sa svojim vodičem Dubravkom Butalom položio je licencu obaveznu za sve potražne timove HGSS-a. Sudjelovao je u nekoliko stotina potražnih akcija i vježbi po Republici Hrvatskoj i susjednim državama sve do kraja 2014 godine kada je umirovljen. Zajedno sa svojim vodičem sudionik je bezbrojnih edukacija djece vrtićkog i školskog uzrasta o radu interventnih službi u organizaciji DUSZ-a i HGSS-a, gdje je bio rado viđen gost i plijenio pažnju djece.

U 'mirovini' postao 'terapeut i pedagog'

"Svoje umirovljeničke dane veselo je provodio u krugu obitelji, a svom vodiču i njegovoj obitelji bio je osobni 'terapijski' pas koji ih je uvijek smirivao i razveseljavao svojim nepodobštinama. Bio je odličan pedagog i pomoć Dubravku u školovanju svog nasljednika, mladog australskog ovčara Thora.

U rujnu 2015. pojavili su mu se prvi znakovi opake bolesti - sarkoma. Operiran je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu nakon čega je i dalje bio donekle fit kako i priliči službenom psu. Nastavio je putovati i odlaziti na izlete i šetnje na more i planine. Uz stalnu brigu svojih ukućana, sve je nekako išlo. Početkom srpnja ove godine zbog uznapredovale bolesti je potpuno oslijepio i izgubio osjetilo njuha, da bi 6. kolovoza 2016. godine u 21 sat izgubio bitku s opakom bolešću. Tako nas je napustio još jedan veteran iz stare garde potražnih pasa HGSS-a, onih koji su gradili temelje Komisije za potrage i lavine HGSS-a. Neka mu je hvala za sve akcije u kojim je sudjelovao i gdje nam je pomagao, hvala mu i za sve trenutke u kojim nas je usrećivao i razveseljavao", poručili su tugujući članovi HGSS-a.

HOROR PORED CESTE: Monstrum izrešetao dva psa HGSS-a, Rexu nije bilo spasa

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali