ZAMAGLJIVANJE POVIJESTI?

DIREKTOR ŽIDOVSKOG KONGRESA NAKON POSJETA JASENOVCU: ‘To je jedna od najgorih izložbi koje sam vidio’

Weinbaum, koji je ujedno i glavni direktor Izraelskog vijeća za vanjske odnose, dodao je da je izložba loše koncipirana, ali da je i tehnički loša, te da je morao kleknuti da vidi neke dijelove zbirke.

Glavni direktor Svjetskog židovskog kongresa za Izrael Laurence Weinbaum izrazio je u srijedu navečer u Zagrebu uznemirenost posjetom Spomen-području Jasenovac i kazao da je to primjer zamagljivanja povijesti holokausta koja je prisutna u nizu zemalja istočne Europe.

To je jedna od najgorih izložbi koje sam vidio, ne znam što bih rekao, izjavio je Weinbaum na tribini o edukaciji o Holokaustu u Republici Hrvatskoj, održanoj u Židovskoj općini Zagreb u prigodi Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust.

Tehnički loše izvedena izložba

Weinbaum, koji je ujedno i glavni direktor Izraelskog vijeća za vanjske odnose, dodao je da je izložba loše koncipirana, ali da je i tehnički loša, te da je morao kleknuti da vidi neke dijelove zbirke.

On je pozvao hrvatske vlasti da podrže osnivanje mješovitog odbora u kojem bi pored znanstvenika iz Hrvatske bili kolege iz inozemstva koji su taj problem uspješno riješili, kao u Norveškoj ili Njemačkoj. Taj bi odbor dao odgovore na pitanja Holokausta u Hrvatskoj i pomagao u njegovoj javnoj prezentaciji, kazao je.

Weinbaum je istaknuo da od interpretacije povijesti zavisi naš stav o sadašnjosti i budućnosti, o čemu nažalost, govore negativna kretanja u Poljskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i baltičkim državama.

Problem dolazi s vrha

No, po njegovu mišljenju, problem nije u povjesničarima jer “on dolazi s vrha”. Nije u pitanju neznanje nego negacija i zamagljivanje. Potrebno je zrelo društvo koje neće prebacivati odgovornost na druge, i njih optuživati, nego preuzeti odgovornost.

U Hrvatskoj je ubijeno više od 30 tisuća Židova i to je realnost, ali mnogi luđaci ne daju da je tako. U Poljskoj je židovska zajednica potpuno iskorijenjena, a činila je 10 posto stanovništva.

Davor Visnjic/PIXSELLFoto: Davor Visnjic/PIXSELL

Skupina istraživača se hrabro bavila time u Poljskoj i našla da je bilo dosta onih koji su imali koristi od uništenja Židova. To je teško prihvatiti, kazao je Weinbaum i dodao da su ti istraživači danas izloženi optužbama da su izdajnici.

Zdravlje tih društava, pa i hrvatskog, ovisi o odnosu prema holokaustu. Ako Židovi osjećaju da ih poštuju i da se sjećaju njihovih stradanja, to je lakmus papir za zdravlje društva, kazao je. Ako predstavnici Židova ne žele biti prisutni na državnoj komemoraciji o holokaustu, to treba biti važan znak za društvo, kazao je.

Weinbaum je kazao da je protivnik kolektivnih krivnji i ne misli da je narod kriv, ali smatra da svaki narod mora moći prenijeti poruku i sjećati se onoga što se dogodilo. On je izrazio očekivanja da će Hrvatska smoći snage da se suoči s preuzimanjem odgovornosti za zločine koji su počinjeni u NDH i da će se suprotstaviti glorifikaciji onih koji su ubijali.

Ipak, ostavio je otvorenim koliko je moguće jer, kako je kazao, zna da političari imaju izazov donositi odluke koje im neće donijeti glasove, ali i da civilno društvo i mediji nisu toliko snažni da sami iznesu taj problem.

 

Povratak na Net.hr