ODLUKA NIJE RETROGRADNA

DIPLOME IZ BiH I SRBIJE VIŠE SE NEĆE AUTOMATSKI PRIZNAVATI: Potrebno je ispuniti pet osnovnih kriterija

Ako ta kvalifikacija nije na jednakoj razini kao u Hrvatskoj, nositelji takvih diploma ne mogu računati na pozitivan ishod jednostavnog priznavanja diploma, nego će morati nadoknaditi razliku

Pravilnikom o vrednovanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija odzvonilo je automatskom potvrđivanju vrijednosti diploma iz država koje nisu članice Europske unije. Agencija za znanost i visoko obrazovanje ima sve ovlasti propitivanja vrijednosti takvih diploma koje u se u Hrvatskoj uglavnom odnose na one stečene u BiH i Srbiji, piše Večernji list.

Od sada će se u obzir uzimati isključivo stupanj postignutih znanja, vještina i kompetencija koji su stečeni određenom kvalifikacijom.

MEĐU NEZAPOSLENIM GRAĐANIMA NJIH 10.715 IMA FAKULTETSKU DIPLOMU: Neki su na burzi rada i više od osam godina

Ako ta kvalifikacija nije na jednakoj razini kao u Hrvatskoj, nositelji takvih diploma ne mogu računati na pozitivan ishod jednostavnog priznavanja diploma, nego će morati nadoknaditi razliku.

Pet ključnih elemenata

Tijelo kojemu je povjeren nadzor nad diplomama morati uzeti u obzir pet ključnih elemenata koji kumulativno čine kvalifikaciju u Hrvatskoj, a to su razina, radno opterećenje, kvaliteta, profili i ishodi učenja, a zatim procjenu značajnih razlika povezati s ukupnim ishodom visokoškolske kvalifikacije.

Kako se po ovom pitanju očitovao aktualni ministar obrazovanja Radovan Fuchs, “procjena u tom smislu neosporno određuje je li podnositelj zahtjeva za priznavanje inozemne diplome dovoljno pripremljen za određenu aktivnost u Hrvatskoj te može li se dodijeliti alternativno, djelomično ili uvjetno priznavanje”.

No, ova nova odluka neće se primjenjivati na stečene diplome, već samo na buduće situacije. Uz to, nitko ne može tumačiti da diplome iz navedenih zemalja nisu legalne ni legitimne, već sada Agencija za visokoškolsko obrazovanje može zauzeti stav i tumačiti da studenti koji su studirali u BiH i Srbiji jednostavno u tim zemljama nisu naučili dovoljno da bi u Hrvatskoj imali taj stupanj obrazovanja koji im je istaknut na diplomama.

U 2019. SMANJIO IM SE BROJ: Nitko s fakultetom ne želi biti profesionalni udomitelj

Povratak na Net.hr