DIP OBJAVIO IZVJEŠĆE

UHVAĆEN U LAŽI: Kerum nije govorio istinu o prihodima u kampanji, a mnogima je opet ostao i dužan

“Potrošio sam ja puno novca, ali svojih. Riba, meso, sve je ok. Na kraju ćemo napraviti račun pa ćemo vidjeti koliko je sve to koštalo. Plaćam ja, nego tko će nego ja”. Tako je polovicom svibnja govorio Željko Kerum o mogućim nepravilnostima u financiranju njegove izborne kampanje.

JANJCI, RIBA I FEŠTA NA RIVI BEZ KUNE? Kerum i dalje tvrdi da nije ništa potrošio na predizbornu promidžbu

No, Državno izborno povjerenstvo je u svojem izvještaju o obavljenom nadzoru troškova izborne promidžbe od 3. kolovoza utvrdilo da Kerum nije govorio istinu. Iako je u svojim financijskim izvještajima prijavio 474.911 kuna prihoda i isto toliko rashoda, Kerum – prema nalazu DIP-a – nikada nije uplatio vlastita sredstva na posebni račun za financiranje izborne promidžbe.

‘Nije podmirio troškove nastale za izbornu promidžbu’

Kerum je u završnom Financijskom izvještaju o financiranju izborne promidžbe prikazao vlastita sredstva u iznosu od 464.911 kuna kao prihode izborne promidžbe, no taj promet na njegovom računu nije evidentiran, a račun je, prema podacima koje je DIP dobio od poslovne banke, 9. lipnja i zatvoren.

“Državno izborno povjerenstvo je utvrdilo da podaci u završnom Financijskom izvještaju o financiranju izborne promidžbe Željka Keruma nisu točni ni istiniti, te da izborni sudionik nije ažurno vodio evidenciju o svim primljenim donacijama i troškovima izborne promidžbe u skladu sa člankom 36. Zakona o financiranju”,  objavio je DIP u svojem izvještaju.

Uz to, nalazom je utvrđeno i da Kerum “nije podmirio troškove nastale za izbornu promidžbu u ukupnom iznosu od 361.161,05 kuna”. Drugim riječima, da je – kao i u kampanji prije četiri godine – ponovno mnogima ostao dužan.

Iznošenjem netočnih podataka u svojem financijskom izvještaju Kerum se ogriješio o postojeći zakon, no pitanje je tko mu može razrezati kaznu.

“DIP ima ovlasti odrediti administrativne sankcije, te dodatno može o svemu obavijestiti DORH, kako bi se ustanovilo je li počinjeno neko kazneno djelo. Bitno je da se sve sporne situacije istraže i dobiju svoj epilog, kako bi se mogla preuzeti politička, moralna te eventualno i kaznena odgovornost”, ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Duje Prkut iz GONG-a.

U kampanji u kojoj su se potrošili milijuni profitirali su samo pobjednici. HDZ-ov gradonačelnik Andro Krstulović Opara prijavio je prihod od 534.050 kuna, dok su se troškovi njegove kampanje popeli na čak 715.976 kuna. Marijana Puljak prikupila je 55.800 kuna donacija, a u kampanji je potrošila 109.463 kune. Aida Batarelo u utrku je ušla sa 104.105 kuna, a na izborima je potrošila 144.681 kunu. Dragan Markovina na raspolaganju je imao 11.520 kuna, i isto toliko je potrošio, a najviše je, obzirom na uloženo, napravio mostovac Ante Čikotić: on je dobio četiri i pol tisuće glasova (6,6 posto), a u kampanji nije utrošio – niti kune.

HDZ-ov splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na izbore je, prema nalazu obavljenog nadzora DIP-a, potrošio gotovo duplo više nego što je prikupio od donacija. Prihodi su mu iznosili 250.000, a na izborima je utrošio 450.905 kuna. Tri puta više nego što je koštala kampanja mostovca Mire Bulja, koji je na izborima prikupio 137.000 kuna, a potrošio 136.469 kuna.

Rastrošni HDZ-ovci

Arsen Bauk vodio je prilično jeftinu kampanju: prikupio je 83.207 kuna donacija, a potrošio 109.566 kuna. Minus od tridesetak tisuća kuna će pokriti od naknade za osvojena vijećnička mjesta u skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

Na svaku kunu pazio je, očito, i mostovac Nikola Grmoja, kandidat za dubrovačko neretvanskog župana. I dok je njegov konkurent HDZ-ovac Nikola Dobroslavić prikupio 176.250 kuna, a utrošio 254.016 kuna, Grmoja je prikupio 175.000 kuna, a potrošio 151 586 kuna.

Štedio nije šibensko-kninski župan Goran Pauk. Iako je bio glavni favorit na izborima, raspolagao je s 234.900 kuna, a potrošio 292.300 kuna.

Povratak na Net.hr