NEMA LABAVO

DILJEM ZEMLJE POSTAVLJENE KAMERE KOJIMA NE MOŽETE POBJEĆI: Dobro pazite, ruska tehnologija ne dopušta nikakva izvlačenja

Softver kamere može i automatski generirati policijski prekršajni nalog i uz njega priložiti fotografiju

U svrhu borbe protiv brze vožnje u Hrvatskoj, na nekoliko su lokacija postavljene nove kamere tzv. “super kamere” kojima je nemoguće pobjeći. Očekivano, ne može ih se ni prevariti. Nove kamere izgledaju potpuno drugačije od onih koje su postavljane prije nekoliko godina i mnogo su moćnije, izvještava 24sata.

Kamera Cordon-M4 proizvela je ruska tvrtka Simicon koja je u nju ugradila brojne tehnologije razvijene za potrebe ruske vojske i trenutno je jedna od najnaprednijih kamera za nadzor prometa u svijetu. Kamera može kontrolirati sve automobile u četiri trake bez obzira u kojem se oni smjeru kreću.

POLICIJA KAO BIG BROTHER: Diljem zemlje postavljene nove kamere s visokom rezolucijom, za neke prekršaje kazna – zatvor

Prepoznaje automobile kojima je istekla registracija

Kamera koristi naprednu radarsku tehnologija pa pojedinačno mjeri brzinu svih vozila koja prolaze. Pomoću kamere visoke rezolucije može automatski raspoznati i očitati registarske oznake svih europskih država. Kada neki automobil prijeđe dopuštenu brzinu, kamera ga prepozna te izdvoji njegovu fotografiju.

Kako piše 24sata, podaci o prekršiteljima mogu se spremati u memoriju kamere te prenositi putem bežičnih veza. Primjera radi, na nju se mogu računalom spojiti policajci koji su u blizini ili se podaci mogu slati na centralni server policije.

Automatski generira prekršajni nalog

Softver kamere može i automatski generirati policijski prekršajni nalog i uz njega priložiti fotografiju što bi značajno moglo smanji opseg posla policijskih službenika. Osim što nova kamera može registrirati brzinu od 300 km/h, ona detektira i kreće li se vozilo u krivom smjeru ili pak koristi li neki od automobila krivu traku za vožnju, poput primjerice trake za skretanje ili traku rezerviranu za javni prijevoz. K tome, kamera prepoznaje i snima automobile kojima je istekla registracijska tablica. Niti potpuni mrak ne predstavlja joj problem jer je opremljena infracrvenim sustavom tako da za snimanje tijekom noći ne treba nikakvo osvjetljenje.

Ove kamere ne trebaju posebne stupove nego se mogu instalirati na bilo koji rasvjetni stup ili na signalizacijsku i nadzornu konstrukciju na autocesti. Trenutno se postavljaju na brojne lokacije diljem države. Za sada je postavljeno devet kamera na području Splita, Šibenika, Trogira, Imotskog, Omiša i Makarske.

DIVLJACI SU NADRAPALI: Uvodi se novi sustav kontrole na hrvatske ceste, u Italiji je on raspojasane vozače itekako doveo u red

Povratak na Net.hr