VIŠE NEMAMO KONTROLU

ĐIKIĆ UPOZORIO: ‘Ušli smo u horizontalnu fazu širenja virusa. Zima će biti ogroman izazov za Hrvatsku; Ali, ako se obistine optimistične najave…’

Najlošije je, prema njegovom mišljenju, imati restriktivne mjere koje primjenjuje manji dio populacije.

Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, za Novi list je komentirao stanje s epidemijom u Hrvatskoj, ali i kada bi se konačno situacija mogla vratiti u normali.

“Brojevi zadnjih par tjedana pokazuju da se virus sve više i brže širi te izgleda da smo prešli u tzv. horizontalnu fazu širenja, gdje uopće ne možete izolirati izvore zaraze jer se virus širi oko nas nekontrolirano. Također, uzlazni trend brojeva ukazuje da smo na početku drugog vala i očekivanje je da će brojevi još rasti tijekom jeseni i zime, pogotovo ako nećemo primjenjivati pravilne mjere. Svaka zemlja mora pripremiti svoje mjere na temelju točnih podataka o širenju virusa te svojim mogućnostima“, rekao je Đikić koji dodaje i kako restriktivnije mjere koje se primjenjuju daju učinak. Najlošije je, prema njegovom mišljenju, imati restriktivne mjere koje primjenjuje manji dio populacije.

U ČETVRTAK NAS OČEKUJU JOŠ GORE BROJKE? Capak: ‘Razgovarali smo i o policijskom satu…’; Otkrio hoćemo li stopama Njemačke

I FRANCUSKA IDE U LOCKDOWN: ‘Drugi val će nesumnjivo biti ubojitiji od prvog’; U Hrvatskoj 2378 nova slučaja zaraze i 23 preminulih

Zima će biti izazovna sa svakog aspekta

Predstojeća zima, kako ističe, bit će ogroman izazov za Hrvatsku s gospodarske i socijalne strane zbog moguće ugrožene egzistencije radnika i vlasnika manjih firmi, restorana i drugih uslužnih djelatnosti. I u zdravstvenom sustavu Đikić zbog velikog broja zaraženih predviđa blokadu potrebnih usluga pacijentima oboljelima od drugih bolesti zbog nedostatka sestara i liječnika, njihove preopterećenosti, nedostatka lijekova, tehnologija i materijala.

‘SAD JE PUNO TEŽE DATI PAMETAN SAVJET’; Alemka Markotić moli zaražene da ne skrivaju kontakte i otkrila: ‘U Klinici je četvero djece…’

Ključ je u pronalasku cjepivu

Ako se obistine optimistične najave, kraj godine moglo bi obilježiti cjepivo protiv koronavirusa, tzv. oxfordsko, kojim bi se cijepile najrizičnije skupine, prije njegova puštanja u opću primjenu koja je najavljena za početak 2021. godine. Đikić podsjeća da svi dosadašnji rezultati ispitivanja ukazuju na pozitivne odjeke kliničkih ispitivanja cjepiva kojih u završnim fazama ima 11 različitih vrsta na svijetu.

“Među njima je najviše napredovalo cjepivo napravljeno u suradnji sveučilišta Oxford i AstraZenece. Najave iz Oxforda su vrlo pozitivne i govore da bi sljedeći mjesec moglo doći do preliminarnog odobravanja za vrlo limitirane grupe koje će se cijepiti, a za širu javnost odobrenje će najvjerojatnije biti početkom 2021. godine.

Trebamo pričekati konačne rezultate koji su u slijepim ispitivanjima, te biti vrlo oprezni i strpljivi još mjesec, dva. Tek na temelju tih podataka moći ćemo točno znati koliko je djelotvorno i dugotrajno novo cjepivo koje, naravno, mora biti sigurno i ne štetiti”, zaključuje Đikić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr