'MJERE NISU UČINKOVITE'

ĐIKIĆ SE NE DA, POSLAO JE NOVU PORUKU STOŽERU: ‘Apeliram na ovo svaki dan u sljedeća dva tjedna, evo što nam treba biti prioritet…’

‘Apeliram da se svaki dan u sljedeća dva tjedna testira najmanje 20.000 ljudi. Pritom je najvažniji podatak postotak pozitivnih na testiranju’, kazao je Đikić

Hrvatski sustav se od početka pandemije suočava s brojnim kritikama zbog malog broja testova. Iako se za razliku od prvog vala sada radi gotovo dvostruko više testova – mnogi se pitaju je li to dovoljno.

I sam ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je za medije da će doći do povećanja broja testiranja.

“Trenutačna dnevna brojka je oko 11.000, a naši su kapaciteti sve veći, kontinuirano ih širimo te je i ovaj tjedan otvoren jedan laboratorij za PCR”, kazao je Krunoslav Capak te istaknuo kako je siguran da se u Hrvatskoj može testirati 15.000 ljudi dnevno PCR metodom. Neki zavodi, poput splitskog, imaju puno veće kapacitete od trenutačnih te bi se oni mogli u dogledno vrijeme iskoristiti, s čime se slaže i poznati znanstvenik Ivan Đikić koji isto tako smatra kako je broj testiranih trenutačno premali, javlja Večernji list.

Mjere nisu učinkovite

“Apeliram da se svaki dan u sljedeća dva tjedna testira najmanje 20.000 ljudi. Pritom je najvažniji podatak postotak pozitivnih na testiranju. Prioritet bi nam trebao biti da prije Božića imamo najviše 15 posto pozitivnih, a optimalno bi bilo oko pet posto iako to ne možemo zahtijevati jer za to trenutačno jednostavno nemamo kapaciteta i nismo pripremljeni. Trenutačni brojevi nisu vjerodostojni i na temelju njih se ne mogu uvoditi pravilne mjere”, kazao je Đikić koji smatra kako smo i sa sadašnjim mjerama nekonzistentni jer epidemiolozi uopće ne mogu pratiti širenje zaraze, a samim time njihove mjere nisu učinkovite.

I molekularni biolog Nenad Ban kaže kako je testiranje veoma važno kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

“Oboljela osoba s blagim simptomima ostat će u samoizolaciji te će biti obaviještene osobe koje su bile s njom u kontaktu. Drugi je razlog što je važno znati koliko je osoba oboljelo da bi se moglo bolje procijeniti širenje bolesti u cijeloj zemlji jer je to ključno da bi se moglo i bolje odlučivati koje mjere poduzeti”, objasnio je Ban.

 

Povratak na Net.hr