NUDI SURADNJU

ĐIKIĆ TRAŽI ZATVARANJE CENTARA, KRITIZIRAO MARKOTIĆ: ‘Smeta mi kod nje nedostatak kolegijalnosti i iskrenosti. Pa poslao sam joj SMS…’

Nakon što su članovi nacionalnog stožera civilne zaštite komentirali otvoreno pismo koje je potpisalo 26 znanstvenika, jedan od njih, molekularni biolog Ivan Đikić, komentirao je njihovu reakciju

Znanstvenik Ivan Đikić smatra kako sljedeća mjera mora biti zatvaranje šoping centara.

Đikić je u RTL-u Danas kazao kako treba zatvoriti trgovačke centre.

“Kad imate ovako velike brojke zaraza će vam se proširiti u gospodarstvo i imat ćemo kompletni kolaps Hrvatske. Da bi se to spriječilo, trgovački centri nisu esencijalni. Vrlo brzo treba se donijeti odluka o ograničavanju rada trgovačkih centara. Da se to napravi na određeno vrijeme i da imamo točne brojke kad ćemo ih ponovno otvoriti”, kaže znanstvenik.

Molekularni biolog Ivan Đikić inicirao je stvaranje otvorenog pisma s apelom javnosti i Nacionalnom stožeru civilne zaštite s prijedlozima za uvođenje novih mjera, kojeg je potpisalo još 25 njegovih kolega. Na konferenciji za medije, članovi Stožera komentirali su to pismo, a nakon završetka njihova obraćanja, Đikić je za Index prokomentirao riječi Davora Božinovića, Alemke Markotić i Krunoslava Capaka.

“Naglasili smo da je iskrenost u komunikaciji glavni faktor našeg zajedničkog uspjeha u borbi protiv COVIDA-19 u Hrvatskoj. U komunikaciji članova Stožera me najviše zabrinjava neprihvaćanje točnih znanstvenih podataka i očiglednih opasnosti u koje ulijećemo s potpuno nezaštićenim pučanstvom i gospodarstvom. Apel znanstvenika bio je glas razuma i informiranosti građana kao i naše odgovornosti da obavijestimo sve o našim saznanjima”, započeo je Đikić.

Dodao je kako se među potpisnicima našlo više kliničkih infektologa i virologa nego u Vladinom znanstvenom savjetu. “Među potpisnicima su i vodeći epidemiolozi, ali i klinički infektolozi u Hrvatskoj, pa i četvero liječnika iz Infektološke klinike kolegice Markotić. Posebno treba naglasiti da su među potpisnicima i vodeći virolozi Hrvatske. Činjenica da Stožer ima samo jednog kliničara i niti jednog virologa je zabrinjavajuća jer je njihovo znanje u ovom trenutku limitirano. Upravo radi toga bismo trebali čuti dobronamjerne savjete i surađivati s vrhunskim stručnjacima iz Hrvatske i svijeta”, poručio je naš znanstvenik.

26 HRVATSKIH ZNANSTVENIKA I LIJEČNIKA DIGLO UZBUNU: ‘Duboko smo zabrinuti širenjem epidemije, ovo su naše preporuke”

I ON JE POTPISAO PISMO STOŽERU: ‘Ne, pandemija se ne širi bez obzira na mjere, to jednostavno nije točno. Ovo je jedino što moramo’

Neiskrena komunikacija

Potom se vratio na iskrenost u komunikaciji, naglasivši kako članovi javno govore kako su podaci o epidemiji bolji nego u drugim zemljama te da se hvale komunikacijom među bolnicama, koja je trebala biti uspostavljena još u ožujku.

“Neiskrenost u komunikaciji od Stožera traje već zadnjih mjesec dana jer brojni članovi javno govore kako su brojevi niski u Hrvatskoj, bolji nego u drugim zemljama. Oni znaju da to nije istina jer ih podaci koje imaju demantiraju. Mi danas imamo brojeve koji su među najgorima u cijeloj Europskoj uniji, preko 1100 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika, nevjerojatno kad se sjetimo proljeća. Ta agonija traje već zadnjih par tjedana samo radi neodgovornosti Vlade i nepoduzimanja pravilnih mjera. Nažalost, s takvom manipulativnom komunikacijom nastavlja se i danas. Čudno je slušati kako se članovi Stožera hvale time da ‘napokon’ imaju komunikaciju između bolnica u Varaždinu i Zagrebu. Pa takvu vrstu komunikacije smo očekivali još od ožujka ove godine. Oni bi trebali priznati da se puno toga ne ostvaruje, posebno od onog što je napisano u stručnom apelu”, rekao je Đikić.

Posebno ga je uznemirila reakcija ravnateljice Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, Alemke Markotić. “Stožer bi u profesionalnoj i normalnoj komunikaciji sa stručnjacima mogao dobiti pomoć. Mi im i dalje nudimo ruke suradnje i pomoći. Potrebna je jedino iskrenost s obje strane. Upravo to mi smeta kod kolegice Alemke Markotić, nedostatak kolegijalnosti i iskrenosti. Ona je izjavila jučer da nije vidjela apel. Njoj smo poslali apel da ga potpiše i prije nego je poslan u medije. Osobno sam joj poslao SMS da je zamolim da shvati kako je ovo izraz velike zabrinutosti i da bi nam se kao stručnjakinja trebala pridružiti da zajedno s drugim stručnjacima podržimo točne podatke i pomognemo Stožeru. Ona se oglušila i na e-mail i na SMS, a sada priča da nije dobro kad netko kritizira. Koliko neiskreno… Mi ne kritiziramo, mi pomažemo savjetima”, uzrujan je Đikić.

ČLANOVI STOŽERA KOMENTIRALI APEL 26 ZNANSTVENIKA: ‘O bolesti još uvijek ne znamo dovoljno i svakodnevno se pojave nova pitanja’

‘Nema sukoba među znanstvenicima’

Osvrnuo se i na nesuglasice pojedinih znanstvenika, pa i njega samog, oko interpretacije statističkih podataka te stanja s epidemijom u Hrvatskoj, koje se sve češće pojavljuju u medijima

“Važno je također da javnost zna da je cijela ova šarada o nekakvom ‘sukobu znanstvenika’ pripremljena u medijskoj kuhinji vlade da bi se izbjegli odgovori na točna pitanja. Nema sukoba među znanstvenicima, nego se radi o pobuni znanosti protiv loših politika i praznovjerja. Simptomatično je da samo trojica savjetnika premijera Plenkovića i dalje brane neobranjivu politiku vlade RH, dok se sedmero savjetnika zalaže za znanstveni pristup. U znanosti ne postoji ‘oni se ne mogu dogovoriti’ ili ‘teško je znati kada svi govore različito’. To su politički spinovi, što se više laže u medijskom prostoru, to je veća zbunjenost ljudi. A jedino što informirani građanin treba je biti educiran da razlikuje točne podatke od lažnih spinova. Znanost je bazirana na podacima. Zaključci se mogu mijenjati, ali uvijek u skladu s podacima. Zato nije bitno tko govori, nego što nam kazuju podaci”, zaključio je Đikić.

LAUC REAGIRAO NA APEL 26 STRUČNJAKA: ‘Kao odgovor dijelim podatak koji nije javno dostupan, ali ga javnost treba znati’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr