'JOŠ SMO U OPASNOJ SITUACIJI!' / Đikić opleo po vrhunskim znanstvenicima: 'Kontradiktorne informacije dolaze s vrha'

'Sav konflikt koji smo napravili oko covida-19 produkt je lažnih informacija i medijskog zagađivanja, a ne znanosti', smatra Đikić

19.9.2021.
12:40
YouTube/Screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Zagrebu je jučer održan prvi dan multidisciplinarnog summita pod nazivom "Back together". Na petom panelu, "Wind of Change - COVID agenda - Što smo naučili?", prof. dr. sc. Ivan Đikić naveo je kao dobar primjer Dansku gdje je procijepljeno više od 80 posto stanovništva, javlja Index.

"Danska ima 85% cijepljenih, što je dobar primjer. Volio bih da je i u Hrvatskoj sutra takva situacija, no to je nerealno. U vremenima krize u Hrvatskoj su nedostajale kvalitetne poruke. Trebali smo imati ciljane kampanje i različite poruke kako bi ljudi shvatili važnost cijepljenja. Edukativni programi usmjereni ka ciljnim skupinama od ključne su važnosti kako bi javnost razumjela svrhu neophodnog cijepljenja, a tu smo zakazali", kaže Đikić.

Slušajte one koji imaju kredibilitet

"Već duže vrijeme javnošću vladaju kontradiktorne informacije koje dolaze s vrha, i to od vrhunskih znanstvenika koji govore da smo pobijedili virus, a još uvijek smo u opasnoj situaciji. Građani su zbog toga zbunjeni i gube svoj orijentir, dok znanstvenici i medicinari gube svoj kredibilitet, a jednom kada se on izgubi, teško je ponovno steći povjerenje. Sav konflikt koji smo napravili oko covida-19 produkt je lažnih informacija i medijskog zagađivanja, a ne znanosti. Gledajte točne podatke i slušajte one koji imaju kredibilitet, makar to nekad bilo teško", rekao je Ivan Đikić. 

Braš: 'Čovječanstvo je na prekretnici'

U pretposljednjem panelu, "Man in the Mirror - Mentalno zdravlje nacije", prof. Marijana Braš govorila je o epidemiji mentalnih poremećaja. "Čovječanstvo se nalazi na velikoj prekretnici, a ono što ga može spasiti je empatija, poniznost, smanjena očekivanja i zahvalnost", istaknula je Braš.

Možda će te zanimati

'TO JE STAJALO ŽIVOTA NEKOLIKO TISUĆA LJUDI' /

Šprajc očitao bukvicu Berošu zbog Lauca: 'Šteta što ministru moramo pokvariti ovako glupu izliku za tako smrtno ozbiljnu stvar'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali