OTKRIVENI DETALJI NOVIH OSOBNIH / Digla se prašina zbog neutralnog roda X, ali građane puno više brine nešto drugo

Sadržavat će prikaz lica i dva otiska prstiju te matični broj zdravstvenog osiguranja. Vrijedit će pet godina za osobe mlađe od 70, a koštat će 100 kuna, 20 manje nego dosad.

23.7.2021.
23:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za 10 dana stižu nove osobne koje, kao i do sada, neće sadržavati i treći neutralni rod - X. Iako je to predložilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, pozivajući se na europsku direktivu, iz MUP-a je stigla odbijenica. Objašnjavaju da u hrvatskom zakonodavstvu postoji samo muški i ženski spol. Građane  puno više od neutralnog roda brinu gužve za izradu dokumenata, piše RTL, prenosi RTL.hr

„Baš jutros su pričali ljudi da neki dođu oko 5, 6 ujutro – stanu u red, uzmu broj i onda ga  prodaju. Do čak 300 kuna", priča Ivan Jozić iz Austrije.

Ljetno radno vrijeme izazvalo kaos

Gužve su jer zbog ljetnih odmora upravni poslovi MUP-a rade skraćeno - od 7 do 14 sati, izuzev ponedjeljka. Ista slika mogla bi biti i kroz dva tjedna kada će se izdavati nove osobne. Sadržavat će prikaz lica i dva otiska prstiju te matični broj zdravstvenog osiguranja. Vrijedit će pet godina za osobe mlađe od 70, a koštat će 100 kuna, 20 manje nego dosad.

A uz muški i ženski spol na njima je trebao biti i treći neodređeni rod - X. Predložilo je to Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozivajući se na europsku direktivu iz 2019, koja kaže da svaka zemlja odlučuje hoće li na osobne staviti rod, ali ako to učini - mora sva tri.

MUP je to odbio, a ministar Grlić Radman tvrdi da se tek radilo o internoj prepisci između dva ministarstva i da hrvatski pravni poredak poznaje samo muški i ženski spol.

"Nema neutralnog spola, nego se kao podatak upisuje muški i ženski spol. To je naše zakonodavstvo i tu nas dvoje ministara imamo isti stav i vrlo sam iznenađen zapravo da se stvorila buka od ničega", rekao je Gordan Grlić Radman (HDZ), ministar vanjskih i europskih poslova.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali