Priča kojoj se u Hrvatskoj ne vidi kraja počiva na nasipavanju prirodnih plaža građevinskim otpadom i zemljom, prisvajanju pomorskog dobra bez ikakve osnove, izgradnji ilegalnih vezova za brodice i pristaništa te proizvoljnom tumačenju dobivenih dopuštenja za korištenje pomorskog dobra.

O najfriškijem primjeru problematičnog nasipanja u Makarskoj na plaži Cvitačka/Biloševac, podno hotelskog kompleksa Romana, izvijestio je HRT.

Prema nalazima Podvodnog istraživačkog kluba splitskog Sveučilišta, život je na izdisaju duž obalnog pojasa od 200-ak metara i do dubine od 3,5 do 5 metara.

Morske životinje u mulju

Ivana Birčić iz Podvodnog istraživačkog kluba naglašava da je područje plaže Cvitačka/Biloševac posuto stijenama različitih veličina, zemljom i šljunkom. Kada je riječ o nasipavanju, to bi se trebalo činiti materijalom koji je sličniji prirodnom i bez ikakvih primjesa zemlje i mulja.

"Na području smo primijetili ljušture školjkaša kao što su brbavice, kunjke, Petrovo uho i slični, također smo vidjeli jednog škarpuna koji je bio potpuno prekriven zemljom. Brojne alge i spužve na području također su u potpunosti prekrivene", veli Birčić za HRT.

Gradonačelnik Makarske: 'Sve je po zakonu'

Radovi na plaži su privremeno obustavljeni zbog glasa javnosti te prosvjeda na samom gradilištu, kao i intervencija Splitsko-dalmatinske županije. Trgovačko društvo Romana d.o.o., investitor, navodi da radove izvodi sukladno zakonu, koncesiji i pravomoćnoj građevinskoj dozvoli.

Ante Renić, županijski vijećnik, poručio je kako građevinska dozvola nije trebala biti izdana jer je temelj za nju koncesija koja se odnosi samo na korištenje, ali ne i za građenje na pomorskom dobru.

"Zahtijevali smo da građevinsku dozvolu stave izvan snage, a prethodno smo tražili da nam omoguće uvid u građevinsku dozvolu i preslik dokumentacije. Do današnjeg dana nemamo nikakvog odgovora", govori za HRT Ivana Miočević Franić iz UZOR "Osejava", Makarska.

Makarski gradonačelnik Jure Brkan pita se kako će netko izgraditi plažu bez da napravi zahvat na moru. "Koliko znamo, sve je u skladu sa zakonom", dodaje Brkan.

Ono što je zanimljivo jest, da se, umjesto ukidanja postojeće, na dnevnom redu zadnje sjednice Županijske skupštine trebao naći zahtjev za novom koncesijom istom investitoru za pomorsko dobro. Kako javlja HRT, nije uvršten na dnevni red, a u međuvremenu je Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo izvide.

Sumnjaju u počinjenje kaznenog djela protupravnog građenja.