DETALJI NOVOG ZAKONA O UDŽBENICIMA: / Evo koliko smiju koštati i težiti udžbenici za svaki pojedini razred

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
6.12.2018.
9:18
Goran Stanzl/PIXSELL
Play logo

Lakše torbe, manje skupe knjige i još nekoliko promjena nudi novi Zakon o udžbenicima

Novi Zakon o udžbenicima koji je Vlada u srijedu pustila u saborsku proceduru određuje gornje cijene i težinu udžbenika, učiteljima i nastavnicima daje veću autonomiju u izboru nastavnih materijala te uvodi digitalne udžbenike.

U slučaju da ga zastupnici izglasaju 14. prosinca kako je planirano, taj bi dokument olakšao torbe djeci pa tako oni do 4. razreda ne bi smjeli nositi više od tri kilograma, oni u petom i šestom razredu najviše pet, a oni u sedmom i osmom najviše šest kilograma. Danas su školske torbe i po tri kilograma teže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI ZAKON O UDŽBENICIMA OTIŠAO U SABORSKU PROCEDURU: /

Donosi lakše torbe, niže cijene i mogućnost digitalizacije

Image
NOVI ZAKON O UDŽBENICIMA OTIŠAO U SABORSKU PROCEDURU: /

Donosi lakše torbe, niže cijene i mogućnost digitalizacije

Težina i cijena

U odnosu na prvi prijedlog revidirani su koeficijenti za izračun cijene jer je osim satnice u obzir uzet i broj predmeta u razredu. Tako bi u razrednoj nastavi, od 1. do 4. razreda, najviša cijena udžbenika iznosila 10 posto medijalne neto plaće u Hrvatskoj, što zajedno s radnim materijalima ne bi smjelo biti skuplje od 460 kuna. Za 5. i 6. razred cijena bi bila 14 posto medijalne plaće, a za 7. i 8. razred 15,5 posto medijalne neto plaće.

Zahtjev nakladnika da se i radne bilježnice uz udžbenike uvrste među obvezne školske materijale, nije prošao pa će nastavnik samostalno birati hoće li raditi po radnoj bilježnici i kojoj, piše Novi list.

Odobrenje za ulazak u repozitorij obrazovnih materijala, prema novom zakonu, davat će agencija nadležna za obrazovanje. Cijena digitalnih materijala u ukupnoj cijeni ostavljena je na odluku samom resornom ministru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sufinanciranje

Play logo

U Zakonu također stoji kako "Vlada može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih i srednjih škola". Isto se odnosi i na druge obrazovne materijale u elektroničkom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je ministrica Divjak naglasila kako je novi zakonski prijedlog usklađen sa svim primjedbama, neki od nakladnika već su najavili ustavne tužbe zbog određivanja cijena čime se, kako tvrde, narušava tržišna sloboda.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo