DETALJI LETA ZA ZAGREB KOJI JE POSTAO ŽARIŠTE KORONE: / Od 74 putnika zaraženo ih je 12, a uskoro iz Švedske stiže još radnika...

Početkom idućeg tjedna u Švedskoj bi trebalo biti zatvoreno gradilište na kojem se trenutačno nalazi 26 radnika Đuro Đaković Montaže, čijih je devetero kolega, pristiglih 2.

13.5.2020.
8:42
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Let Croatia Airlinesa iz Zagreba za Frankfurt 2. svibnja "kriv" je za više od 10 slučajeva koronavirusa diljem Hrvatske. Prvo je bolest uočena kod skupine radnika koji su se iz Švedske vratili u Slavonski Brod, a potom i kod njihovih kolega iz Požege te kod još jedne osobe u Zadru, Rovinju i Sisku.

Od 12 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji, devetero je radnika Đuro Đaković Montaže iz Slavonskog Broda, a troje su njihovi obiteljski kontakti.

"Izgleda da je Švedska postala problem nama", tim je riječima cijelu situaciju u Slavoniji komentirao Stjepan Bošnjaković, načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Zaražen i španjolski državljanin

U Frankfurtu su se radnici Đure Đakovića pridružili ostalim putnicima na letu Croatia Airlinesa OU411 za Zagreb. Riječ je o jedinoj inozemnoj liniji nacionalne aviokompanije. U avionu je bilo 74 putnika i članova posade, piše Jutarnji. Osim devetero radnika Đure Đakovića, zaražena je i jedna osoba iz Siska, jedna iz Zadra i jedna iz Rovinja.

Potonja osoba je španjolski državljanin koji ima obitelj u Rovinju. Nakon što su sletjeli u Zagreb svim putnicima je određena mjera samoizolacije i krenuli su svojim kućama. Prvi oboljeli evidentiran je 5. svibnja i nakon toga je počela operacija pronalaženja ostalih putnika i njihovih kontakata.

U Croatia Airlinesu tvrde da su iz Zavoda za javno zdravstvo 8. svibnja 2020. dobili zahtjev za dostavu podataka o putnicima s obzirom na to da je na tom letu dijagnosticirana jedna osoba s koronavirusom. Krizni stožer tvrtke dostavio je podatke o putnicima koji su sjedili u redovima ispred i iza (dva reda ispred i dva reda iza) navedenog putnika te o posadi zrakoplova koja je bila na letu.

Dva dana nakon prvog, iz HZJZ-a je stigao novi zahtjev za dostavu podataka o putnicima s ovog leta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Još traže taksista

Prema dostupnim informacijama, još uvijek traje potraga za taksistom koji je jednog putnika vozio iz Zagreba u Zadar.

Ante Cvitković, ravnatelj HZJZ-a Brodsko-posavske županije, jučer je kazao da je kod ostalih 10-ero radnika u Brodsko-posavskoj županiji te njihovih obiteljskih kontakata prvi nalaz bio negativan, ali će im ponoviti testiranje. Dan prije ovog "kobnog" leta iz Švedske su se vratile još dvije grupe radnika. Dr. Cvitković naglašava da su bili negativni na Covid-19, ali će se testiranje ponoviti.

Dvojica oboljelih, pak, u Požeškoj županiji, prema riječima tamošnjeg epidemiologa dr. Ante Vitalije, su dobrog općeg stanja i nemaju simptome koronavirusa, a riječ je o mlađim muškarcima.

"Prema našim informacijama, među radnicima koji se trenutačno i dalje nalaze u Švedskoj ima ih koji kašlju i imaju blagu temperaturu, ali za ove koji su se vratili i koji su sada pozitivni nemamo informaciju da su u Švedskoj pokazivali simptome. Moguće je da je došlo do nekog nesporazuma u komunikaciji između nas i kolege Vitalije”, rekao je dr. Cvitković.

Zatvara se još jedno gradilište, idu li radnici u karantenu?

Početkom idućeg tjedna u Švedskoj bi trebalo biti zatvoreno gradilište na kojem se trenutačno nalazi 26 radnika Đuro Đaković Montaže, čijih je devetero kolega, pristiglih 2. svibnja, zaraženo koronavirusom.

U petak je, SBplus portalu, Tea Duvnjak iz Đuro Đaković Montaže kazala kako su svi smješteni u hotelu koji se redovito dezinficira te da nitko od njih nema temperaturu.

"No kao mjera predostrožnosti svi oni koji su imali simptome stavljeni su u izolaciju sukladno mjerama i preporukama koje su na snazi u Švedskoj", poručila je tada Duvnjak.

Sedam dana prije zatvaranja gradilišta razmatra se mogućnost hoće li se ovi ljudi vratiti u Hrvatsku ili će ostati u Švedskoj.

"S Upravom tvrtke razgovarat ćemo o dvama modelima. Prema prvom, radnicima će se preporučiti da ne dolaze dok se za to ne ostvare uvjeti, a prema drugom da, unatoč popuštanju mjere samoizolacije, budu smješteni u predviđeni karantenski objekt. Upravo zato, od Nacionalnog stožera Civilne zaštite bit će zatraženo da karantenski objekt bude još neko vrijeme u funkciji", istaknuto je na Stožeru Civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Prema riječima dr. Josipa Samardžića, ravnatelja brodske Opće bolnice, u COVID1 i COVID2 zgradama trenutačno je hospitalizirano 15 osoba, od kojih je sedmero pozitivno na koronavirus. Šestero osoba ima blažu kliničku sliku dok je jedna starija osoba, u sedmom desetljeću života, razvila srednje tešku kliničku sliku bolesti.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali