SLIJEDI ISTRAGA

DETALJI KAZNENE PRIJAVE KOJU JE PODNIO ANTE RAMLJAK: Teška je 7,8 milijardi kuna i ne odnosi se samo na Ivicu Todorića

Nakon što je revizija u Agrokoru otkrila da konsolidirani gubitak Agrokor Grupe za 2016. godinu iznosi 11,04 milijarde kuna, uz ukupne obveze koje su bile 56,28 milijardi, a gubitak iznad vrijednosti kapitala 14,5 milijardi, izvanredni povjerenik Ante Ramljak podnio je kaznenu prijavu zbog tih nepravilnosti.

Kaznena prijava koju je Ramljak podnio Državnom odvjetništvu teška je 7,8 milijardi kuna, piše Jutarnji list, a prijava se odnosi na Ivicu Todorića i druge odgovorne osobe iz koncerna, što znači da su to članovi Uprave, ali i Nadzornog odbora Agrokora. Jutarnji piše da su time obuhvaćeni i neki članovi obitelji Todorić.

REVIZIJA U AGROKORU OTKRILA MULJAŽE TEŠKE MILIJARDE, RAMLJAK: ‘Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv bivše uprave! Todorić? Njemu je najteže…’

KAZNENE PRIJAVE U SLUČAJU AGROKOR SE GOMILAJU, A DORH I DALJE ŠUTI: ‘O svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni’

Tri stavke kaznene prijave

Tri su stavke u kaznenoj prijavi koju je podnio Ante Ramljak. Prva je teška 2,3 milijarde kuna i odnosi se na troškove za pripremu IPO-a. Radi se o ugovoru koji je Ivica Todorić sklopio s Agrokorom d.d. Sporazum prema kojem se reguliraju troškovi povezani s inicijalnom javnom ponudom (IPO) društva i/ili dijela društva Agrokor, a koji se prema tom sporazumu odnose na troškove raznih savjetnika i ostale troškove povezane s navedenom transakcijom.

Navedenim sporazumom je ugovoreno da će Ivica Todorić nadoknaditi spomenute troškove u slučaju da se IPO dogodi, a u protivnom će troškove snositi Agrokor. Ugovor je raskinut, a troškovi su ostali koncernu. U sklopu revizije utvrđeno je da se samo dio tih troškova odnosi na IPO, a velik se dio odnosio na privatne troškove obitelji Todorić.

U drugoj se stavci radi o 1,6 milijardi kuna, a unutar toga je i 650 milijuna kuna zajma koji je Todorić dao sam sebi. Treća se pak stavka odnosi na zajmove koje je Agrokor dobivao, ali ih nije knjižio, a ponekad ih je umjesto kao dug knjižio kao kapital. Tu je i 2,9 milijardi neproknjiženih zaduženja kod poslovnih banaka.

RAMLJAK O TODORIĆU: ‘Sve je izgledalo fantastično dok nije puklo. Bilo je tu mondenih ljetovališta, helikoptera… Iznenadio me iznos’

Privođenje Todorića kad se otvori istraga

Uslijedit će češljanje financijskih forenzičara, a nakon toga će biti otvorena istraga, no ne zna se kada će to biti.

Jutarnji piše kako vjerojatno neće doći do toga da DORH Todorića i druge odgovorne privede na ispitivanje, već će ih privesti u trenutku kad se otvori istraga. Čak i ako odgovorne osobe tada budu u inozemstvu, kao što je sada Ivica Todorić u Londonu, kazneni postupak će se dogoditi. Ako se iz inozemstva ne bi dobrovoljno vratili, moguće je i raspisivanje europskog uhidbenog naloga ili čak međunarodne tjeralice.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr