SULUDE KONSTRUKCIJE

NOTORNI KOLUMNIST ZALAŽE SE ZA PLAĆANJE 3,5 MILIJARDI DOLARA ODŠTETE ZBOG NDH: ‘Rat za granicu na Drini koštat će nas puno više’

Sasvim očekivano, tužba koja je uručena Hrvatskoj za naknadu štete koju su hrvatski Srbi, Romi i Židovi pretrpjeli tijekom Drugoga svjetskog rata naišla je na oduševljenje pobornika Nezavisne Države Hrvatske. Riječ je o postupku koji je nekoliko osoba u svibnju prošle godine pokrenulo pred Okružnim sudom u Chicagu tražeći za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu odštetu u visini od 3,5 milijardi dolara.

Najveće oduševljenje tužbom, ali i osudu Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje se ogradilo navodeći da Republika Hrvatska nije sljednica NDH, sasvim očekivano je iskazao notorni komentator desničarkog portala Dnevno.hr Tvrtko Dolić, koji je iznio niz tvrdnji koje bi, možda, bile i zabavne da ne oslikavaju način razmišljanja dijela hrvatske populacije.

“Titoisti su proizveli ‘četničku’ tužbu protiv RH, da tako prisile hrvatske političare da se pozovu na ZAVNOH kao temelj današnje RH. Budale su nasjele. Ustaški unuk Stier danas nam uvaljuje ‘partizanski’ ZAVNOH, tu sovjetsku paradržavotvornu podvalu, sve pod providnim izgovorom da tako blokira tužbu čikaških četnika za odštetom glede NDH”, piše komentator, pa odmah poentira:

“Stoga se pitam je li dovoljno prihvatiti ‘restitucijsku’ tužbu čikaških četnika, pa da možemo pokrenuti proces oživotvorenja NDH? Znate, neki konkretan rat za našu povijesnu i civilizacijsku granicu na Drini koštat će nas daleko više.”

KOMENTAR NET.HR-a: Sada, eto, znamo i cijenu njihove ljubavi prema NDH – 3,5 milijardi dolara

Ništa manje zabavne ili “zabavne” nisu ni teze kojima se opravdava potreba za oživljavanjem NDH.

“Pakt s Hitlerom nisu uspostavili Hrvati, nego velikosrpska monarhija Jugoslavija. Velikosrpsku okupaciju hrvatskih zemalja naslijedila je zajednička nacističko-fašistička okupacija, a na takvu se nastavila ratna i poslijeratna sovjetsko-orjunaška okupacija hrvatskih zemalja. Oživotvorenje virtualne NDH bilo bi povijesna pravda”, piše zaigrani komentator pa zaključuje:

“Znate, NDH praktično nije postojala. Bila je i ostala plan koji se nikada nije realizirao. Prostor prve Jugoslavije u Hitlerovom kabinetu vodio se kao takav i nakon okupacije. Hitlerov osobni izaslanik Edmund Glaise-Horstenau slao je svoja izvješća za cijeli prostor prve Jugoslavije, i još se žestoko zalagao da Jugoslavija opstane, što bi za Hrvate bolje završilo, jer bi onda sve bilo jasnije i za Hrvate manje tragično.”

Pa, tko voli, nek’ izvoli…

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr