UBOJSTVA I MUČENJA

DEMANTIRALI MILIJANA BRKIĆA: Ratni put HOS-a nije bez mrlja, njihovi pripadnici osuđeni su za niz zločina

Faktograf.hr, zajednički projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a, reagirao je tekstom na izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Hrvatskog sabora Milijana Brkića koji je rekao da u ratnom putu Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) nema niti najmanje mrlje.

Brkić je u izjavi Večernjem listu, osvrćući se na iznova rasplamsale rasprave o spomen-ploči poginulim pripadnicma HOS-a u Jasenovcu na kojoj je u grbu HOS-a ugraviran i ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, kazao: “Činjenica je da je spomen-ploča HOS-a postavljena zakonito, a ne na silu i činjenica je da je na njoj ratni grb legalne postrojbe iz Domovinskog rata koja u svom ratnom putu nema ni najmanje mrlje.”

BRKIĆ KOMENTIRAO NAVODNI UDAR DESNICE NA PREMIJERA PLENKOVIĆA: ‘Svi Hrvati i Hrvatice znaju koga kritiziram’

HOS-ovci osuđeni za ubojstvo obitelji Olujić

Faktograf.hr piše, pak, da se u svome tekstu ne bave “nespornom činjenicom da je na ploči koja je u spomen 11 poginulih i nestalih boraca HOS-a postavljena u Jasenovcu ratni grb legalne postrojbe iz Domovinskog rata” već ističu da je potpuno netočan podatak, koji je iznio Brkić, da u ratnom putu HOS-a nema ni najmanje mrlje.

Najprije se navodi ubojstvo obitelji Olujić u Cerni kraj Županje. “Zbog tog zločina nad civilnim stanovništvom Županijski sud u Vukovaru osudio je 2008. godine Tomislava Madija na 20 godina zatvora, Marija Jurića na 12 godina zatvora, Zorana Poštića na osam godina, Davora Lazića na sedam godina, a Miju Starčevića na 10 godina zatvora. Odlukom Vrhovnog suda iz 2009. godine Juriću i Laziću kazna je potvrđena, a ostalima je smanjena – Madiju na 15, Poštiću na sedam, a Starčeviću na osam godina zatvora”, piše Faktograf.hr.

U postupku je – stoji dalje u tekstu – utvrđeno da je Madi kao zapovjednik izviđačko-diverzantske satnije HOS-a u stožeru u Komletincima naložio  pripadnicima satnije Juriću, pripadniku 131. brigade HV-a te Poštiću, Laziću i nepoznatoj osobi nadimkom “Bosanac” da pobiju članove te obitelji, iz kuće uzmu vrijedne stvari, a kuću miniraju. Starčević ih je tamo odvezao i pokazao im kuću. Jurić i Bosanac hicima iz vatrenog oružja ubili su Radomira i Anicu Olujić te izrešetali njihovu djecu – petnaestogodišnju Milenu i dvanaestogodišnjeg Marka. Za to vrijeme su Lazić i Poštić iz kuće pokupili dragocjenosti i novce, a potom kuću neuspješno pokušali minirati. Novac i stvari predali su prvookrivljenom Madiju. Istraga o tom zločinu pokrenuta je tek 2005. godine i to nakon što je spomenut u HRT-ovoj emisiji Latinica.

ALI USTAŠKOG POZDRAVA SE NE ODRIČU: I zapovjednik vukovarskog HOS-a traži skidanje ploče u Jasenovcu

Za zločine u Dretelju suđeno im i u Švedskoj i Norveškoj

HOS-u se na teret stavljaju i zločini počinjeni u BiH. “Zbog zlostavljanja srpskih civila u Dretelju Sud BiH 2015. godine proglasio je krivim četvero bivših pripadnika HOS-a. Ivan Zelenika osuđen je na šest godina zatvora, Ivan Medić na sedam, Marina Grubišić-Fejzić na pet, a Edib Buljubašić na šest godina zatvora. Prošle godine pri Sudu BiH podignuta je još jedna optužnica protiv pripadnika HOS-a radi zločina u Dretelju”, piše Faktograf.hr.

Prije presude u BiH, pripadnicima HOS-a se zbog zločina u logoru Dretelj sudilo u Švedskoj i Norveškoj. Bivšeg čuvara u Dretelju, Ahmeta Makitana, koji je od 2001. živio u Švedskoj, tamošnji sud osudio je 2011. na pet godina zatvora zbgo mučenja zarobljenika. Iste godine, Vrhovni sud Norveške je zbog zatvaranja trinaest osoba u Dretelju osudio bivšeg pripadnika HOS-a Mirsada Repka na osam godina zatvora. U obje spomenute zemlje bila su to prva suđenja za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata.

‘AKO PLOČA U JASENOVCU BUDE SKINUTA IMAMO ‘B’ I ‘C’ OPCIJU’: Dragovoljci HOS-a zatražili zaštitu od Plenkovića i tvrde da nisu nikakvi fašisti

 

 

Povratak na Net.hr