REAGIRANJE MUP-A

Demantij teksta: ‘MINISTAR OREPIĆ OMOGUĆIO MU VRTOGLAVI USPON: Nesuđeni šef dubrovačke policije osvanuo na poslu u Zagrebu’

Nakon što je Net.hr objavio da je sumještanin aktualnog ministra uz iznimno promaknuće dobio i posao u Zagrebu, oglasilo se Ministarstvo unutarnjih poslova.

‘Na portalu Net.hr 6. studenog 2016. godine objavljen je tekst novinarke Ane Raić-Knežević “MINISTAR OREPIĆ OMOGUĆIO MU VRTOGLAVI USPON: Nesuđeni šef dubrovačke policije osvanuo na poslu u Zagrebu” u kojem se u negativnom kontekstu spominje policijski službenik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Zoran Pulić, odnosno imenovanja u MUP-u u vrijeme mandata aktualnog ministra Vlahe Orepića.

MINISTAR OREPIĆ OMOGUĆIO MU VRTOGLAVI USPON: Nesuđeni šef dubrovačke policije osvanuo na poslu u Zagrebu

U spomenutom tekstu govori se o polivijskom službeniku Zoranu Puliću, navodeći kako ga je ministar Orepić ljetos iznimno promaknuo, s ciljem njegovog pozicioniranja na mjesto načelnika PU dubrovačko-neretvanske.

U potpunosti odbacujemo ove navode, s obzirom da iznimno nije promaknut samo Zoran Pulić te ministar Orepić nije jedini ministar koji je promicao, već je riječ o pravnom institutu i uobičajenoj praksi u policiji, predviđenoj i reguliranoj zakonom i podzakonskim propisima.

Zoran Pulić iznimno je promaknut na prijedlog svog nadređenog, donosno načelnika policijske uprave dubrovačko-neretvanske, kojeg je, prema navodima iz teksta, trebao zamijeniti. Za primjer iznosimo brojeve iznimnih promaknuće u posljednjih pet godina: tijekom 2012. godine bilo je 63 iznimna promaknuća, 2013. godine 134, 2014. godine 73, 2015. godine 106, a 2016. godine 32.

Ne ulazeći u zakonska i podzakonska rješenja o napredovanju i promicanju policijskih službenika iz ranijeg razdoblja, navodimo da Zoran Pulić ima 25 godina službe u tijelima unutarnjih poslova i to cijelo vrijeme na poslovima visoke stručne spreme, te je dugi niz godina proveo u istom zvanju.

Pulić je promaknut u zvanje glavnog policijskog inspektora, a da bi se mogao prijaviti na natječaj za načelnika policijske uprave, potrebno mu je jedno zvanje više, odnosno zvanje policijskog savjetnika, što dokazuje kako nije bilo govora o njegovom postavljanju na mjesto načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Stoga nam nije jasno temeljem kojih informacija i činjenica je u tekstu iznesena tvrdnja o dolasku Zorana Pulića na mjesto sadašnjeg načelnika PU dubrovačko-neretvanske, Tonćija Radibratovića.

Uz navedeno, napominjemo da je Zoran Pulić s mjesta načelnika Postaje granične policije Metković razriješen na osobni zahtjev iz privatnih razloga. S radnog mjesta načelnika jedne od najvećih policijskih postaja u Hrvatskoj prebačen je u Ravnateljstvo policije na radno mjesto izvršitelja, a ne rukovoditelja.

Također, na vjerojatnost u tekstu iznesenih informacija skrećemo pozornost preko naziva ustrojene jedinice kojom je Zoran Pulić do srpnja 2016. rukovodio. Naime, u početnom dijelu teksta navodi se kako je bio na čelu Postaje granične policije Metković, dok se kasnije spominje Postaja policije Metković. Osim toga, u cijelom se tekstu navodi izvanredno promaknuće, dok je ovdje riječ o iznimnom promaknuću.

Naposljetku, sva imenovanja koja se u tekstu spominju utemeljena su na zakonu i potrebama službe, te nedvojbeno smatramo da se prenošenjem neprovjerenih informacija i tvrdnji, stvara klima nepovjerenja u javnosti u zakoniti, stručan i profesionalan rad policijskih službenika, rukovoditelja i specijaliziranih ustrojstvenih jedinica MUP-a RH.’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr