'Nezakonito su nas deložirali, izbacili iz kuće. Danas su opet došli, izrezali lokot, ušli su unutra, ne puštaju nikoga u kuću. Ja niti sam deložiran, niti sam ovršenik. Imam pravo na samopomoć ili na dio kuće koji posjedujem'

U Zaprešiću više od 48 sati traje pokušaj deložacije u kući obitelji Strjački. RTL Danas je dramatične scene snimio još jučer za vrijeme kasnih večernjih sati dok je Antun Strjački pokušavao ući u svoju kuću u kojoj se još uvijek, okružena unajmljenim zaštitarima, nalazi njegova majka.

Antunova majka, 65-godišnja Miljenka Strjački, odbija izići uz tvrdnju da je riječ o nezakonitoj deložaciji. "Uzeli ste nam dostojanstvo i poštovanje!", vikao je Antun Strjački.

"Nezakonito su nas deložirali, izbacili iz kuće. Danas su opet došli, izrezali lokot, ušli su unutra, ne puštaju nikoga u kuću. Ja niti sam deložiran, niti sam ovršenik. Imam pravo na samopomoć ili na dio kuće koji posjedujem", kazao je za RTL Danas.

Za trećinu cijene kupili kuću od RBA zadruge

Prije dvije godine kuću je za trećinu cijene kupili od RBA zadruge otkupila tvrtka Severitas čiji su vlasnici braća Željko i Branko Turić. Na ime kreditnog zaduženja oko kojeg se godinama spore, RBA je ovršila nekretninu obitelji. Prije dva tjedna obitelj je već deložirala RBA zadruga, međutim kako sporovi nisu gotovi, Antun Strjački je opet ušao u kuću, skupa s majkom. Njegova majka je onkološka pacijentica, a otac se trenutačno nalazi na putu.

"Severitas d.o.o. nikad nije bio stranka u ovršnom postupku kao treća strana u ovršnom postupku za useljenje. Niti je ikada bio u posjedu nekretnine. Smatram da je ulazak koji se dogodio jučer, protivan svim zakonskim propisima", kaže odvjetnica Sanja Dozet.

Turići, koji su angažirali zaštitare, ne žele pred kameru. U telefonskom razgovoru s RTL-om Danas navode da su oni vlasnici kuće i da se obitelj u njoj nalazi protuzakonito. Oni pak tvrde da su svi njihovi sporovi pravomoćno okončani.

Tvrtka Severtias kupila još desetke nekretnina za trećinu cijene

Predsjednica nadležnog općinskog suda je u telefonskom razgovoru s novinarkom RTL-a potvrdila da ne postoji nalog za deložaciju koju braća Turić žele silno provesti. Također, potvrdila je, da je predmet još uvijek u odlučivanju drugostupanjskog suda, ali obećani pismeni odgovor još nije stigao.

Tijekom jučerašnjeg dana policija je nekoliko puta intervenirala na ovoj adresi, ali nisu utvrdili elemente kaznenog djela. Nesretna scena u kojoj 65-godišnja Miljenka Strjački ostaje zatočena u svojoj kući, na taj način pružajući otpor plaćenim zaštitarima, nastavlja se.

RTL-ova novinarka i danas je pratila razvoj dramatičnog događaja u Zaprešiću te se javila ispred kuće koja je još uvijek okružena zaštitarima. Tvrtka Severitas je danas na Virus, također uz pomoć zaštitara, deložirala jednu ženu. To je potvrdio i Željko Turić. Nisu to jedine nekretnine koje je njegova tvrtka otkupila od RBA zadruge jer su otkupili i na desetke drugih. Isto tako, kupili su ih za trećinu stvarne cijene, iako u njima nisu okončani postupci ovrhe.

Puno je upitnika vezano uz ovu situaciju, i nejasnoća u pravosudnom sustavu - kako je moguće da se prodaju nekretnine koje su predmet sudskih sportova i da se ljudi izbacuju iz nekretnina koje im još uvijek nisu pravomoćnom presudom oduzete?

Policija ne zna što činiti, a ni sud

RTL je razgovarao sa šeficom nadležnog općinskog suda u Novom Zagrebu koja im je rekla da u ovom konkretnom slučaju deložacija nije u njihovoj nadležnosti. Policija također ne zna po kojoj osnovi postupati. Upitana čija je to nadležnost, predsjednica suda nema odgovor.

Inače, odvjetnica obitelji Strjački je prije njihove deložacije predala sudu zahtjev za izuzećem i sutkinje i predsjednice suda i sudskog ovršitelja zbog mogućeg sukoba interesa. Što je s tim zahtjevom do ovog trenutka RTL Danas nije odgovor od predsjednice općinskog suda.