DEFINICIJA OBITELJI NIJE JEDINI SKANDAL: / Sporni zakon propisuje roditeljima da su dužni domoljubno odgajati djecu, ANKETA!

Image
Foto: PIXSELL
29.9.2017.
12:09
PIXSELL
Play logo

Plenkovićevoj reakciji i povlačenju nacrta prijedloga Obiteljskog zakona na doradu prethodile su burne reakcije na neke nove odredbe u zakonu kojih u postojećem nije bilo. U prvom redu reakcije je izazvala posve nova definicija obitelji koja bi po tom zakonu bila "zajednica majke, oca i njihove djece, majke s djetetom, odnosno oca s djetetom iako ne žive zajedno te ostalih srodnika koji s njima žive".

Image
BURNE REAKCIJE NA NOVI OBITELJSKI ZAKON: /

'Samo opasni fanatik može predložiti da bračni par bez djece nije obitelj'

Image
BURNE REAKCIJE NA NOVI OBITELJSKI ZAKON: /

'Samo opasni fanatik može predložiti da bračni par bez djece nije obitelj'

U skladu s uvjerenjima mogu odlučivati o obrazovanju djeteta

To bi značilo da supružnici u braku ili izvanbračnoj zajednici koji nemaju djecu pred zakonom više ne bi bili obitelj. Također, obitelj ne bi bile niti dvije istospolne osobe koje odgajaju dijete ili djecu. Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, koja se jučer našla na meti premijerove kritike, potvrdila je da je već prvog dana javnog savjetovanja stigao niz primjedbi i prijedloga na pojedine zakonske odredbe nacrta prijedloga Obiteljskog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, spomenuta odredba za koju su jučer mnogi ustvrdili da ju je "mogao predložiti samo netko tko živi u srednjem vijeku" nije jedina skandalozna u predloženom, pa povučenom prijedlogu zakona. Niz primjedbi stiglo je i na odredbu iz poglavlja o pravima i dužnostima u odnosima roditelja i djece, konkretno o odgoju djece.

U stavku 2 članka 104. stoji, naime, da "roditelji imaju prije svih pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima, uzimajući u obzir prava i dobrobit djeteta." Ako roditelji "prije svih" imaju pravo odlučivati o obrazovanju djece, ispada da mogu odbiti slati dijete u školu ako se, recimo, njihovo uvjerenje kosi s teorijom evolucije ili ako, karikirano govoreći, vjeruju da je Zemlja ravna ploča.

Imaju dužnost odgajati dijete kao domoljubnu osobu

Nadalje, u stavku 4. istog članka piše: "Roditelji imaju dužnost i pravo odgajati dijete kao slobodnu, moralnu, miroljubivu, domoljubnu, marljivu, osjećajnu i odgovornu osobu, poštujući načela ravnopravnosti spolova, kako bi bilo pripremljeno za skladan obiteljski i društveni život s pozitivnim odnosom prema ljudima i prirodi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novitet je, dakle, zakonom propisana dužnost roditelja da domoljubno odgajaju dijete. Iz jezične općenitosti zakonskog teksta ne može se iščitati što bi odgajanje djeteta kao "domoljubne osobe" trebalo značiti jer se sam pojam domoljublja danas u Hrvatskoj javnosti i društvu različito tumači i upravo je to različito tumačenje izvor mnogih prijepora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Radnu skupinu za izradu novog Obiteljskog zakona osnovala je još bivša ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić Rožman koja je na čelu te skupine imenovala dekanicu Pravnog fakulteta u Zagrebu Dubravku Hrabar, osobu blisku inicijativi 'U ime obitelji' pod vodstvom Željke Markić. Aktualna ministrica Murganić u veljači ove godine također je donijela odluku o osnivanju i imenovanju Radne skupine za izradu Obiteljskog zakona koja je gotovo u cijelosti ostala ista s tim da je u ime ministarstva za voditeljicu skupine imenovala Tatjanu Katkić Stanić, dok je Hrabar ostala prva u užem sastavu.

Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo