PREŽIVIO RATOVE U HDZ-U

DAVOR IVO STIER ODLAZI U DIPLOMACIJU? Izgleda da će biti veleposlanik u jednoj jako maloj, ali vrlo važnoj državi

Davor Ivo Stier kao veleposlanik u Vatikanu sigurno ne bi štedio energiju na objašnjavanje svojim sugovornicima zbog čega se Stepinca treba proglasiti svecem

Na jesen ističu četverogodišnji mandati nekolicini hrvatskih veleposlanika, pa i Pantovčak i Banski dvori, odnosno predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković navodno već već razmatraju moguća personalna rješenja u hrvatskoj diplomaciji. Novi list piše kako je “procurilo” već jedno ime. U igri za veleposlanika u Vatikanu je Davor Ivo Stier, nekadašnji ministar vanjskih poslova i aktualni saborski zastupnik HDZ-a.

Od 2016. godine veleposlanik pri Svetoj Stolici je Neven Pelicarić, koji je prije toga bio svajetnik za vanjsku politiku Zorana Milanovića dk je ovaj bio premijer. Ako se sada Milanović i Plenković usuglase da će Vlada odrediti novog veleposlanika u Vatikanu, izgledno je da će to biti Stier.

JADRANKA KOSOR: ‘HDZ je u nezavidnoj situaciji bez dvojice kapitalaca; Stier se na vrijeme povukao iz borbe i bit će nagrađen’

Usprotivio se Plenkoviću, ali ga nije napadao

Stier je političar koji je bio vrlo blzak Plenkoviću, zatim su se razišli kada je Plenković sklopio koaliciju HDZ-a s HNS-om, ali su se nedavno ponovno politički pomirili. Zimus, kada su raspisani unutarstranački izbori u HDZ-u, Stier je s Mirom Kovačem, Ivanom Penavom, Tomislavom Tolušićem i Milijanom Brkićem formirao “Opciju za promjene” i kandidirao se za potpredsjednika stranke, ali tu je oponentsku opciju Plenkovićeva uvjerjivo pobijedila.

Ipak, Stier je u kampanji bio prilično suzdržan, nije Plenkovića napadao na osobnoj razini pa se uspio održati. Na parlamentarnim izborima dobio je četvrto mjesto na HDZ-ovoj listi u sedmoj jedinici te je bez problema osvojio zastupnički mandat. U Saboru nije na čelu niti jednog radnog tijela, tek je potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, a Novi lit zaključuje kako možda upravo to ukazuje da mu je namijenjeno veleposlanstvo u Vatikanu.

NAKON ŠTO GA JE VUČIĆ PROZVAO NA PRESICI: Davor Ivo Stier mu odgovorio, pogledajte što je poručio predsjedniku Srbije

Praktični vjernik s diplomatskim iskustvom

Stier neosporno zadovoljava kriterije za to mjesto, praktičan je vjernik s dobrim kontaktima u katoličkim krugovima i posjeduje ozbiljno diplomatsko iskustvo. Mogao bi u Vatikanu biti koristan u vezi s dvije stvari koje se u Hrvatskoj smatraju jako važnima. Papi Franji je pontifikat započeo u ožujku 2013., a još nije posjetio Hrvatsku, iako ga najviši državni dužnosnici, kad ih primi, uvijek pozivaju. I drugo, među biračima HDZ-a i općenito desnice kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca doživljava se kao nacionalni interes, pogotovo zato što se Srpska pravoslavna crkva, koju je Papa uključio u ovaj proces, tome izrazito protivi.

Stier kao veleposlanik u Vatikanu sigurno ne bi štedio energiju na objašnjavanje svojim sugovornicima zbog čega se Stepinca treba proglasiti svecem. Kad bi ga Plenković poslao u Vatikan, to se ne bi moglo tumačiti na način da tako politički neutralizira svog protivnika jer mu trenutno ni od koga u HDZ-u ne prijeti opasnost. Stier bi se, pak, ako ode u diplomaciju, za koju godinu mogao vratiti u politiku i pokušati se izboriti za neku od pozicija u vodstvu HDZ-a, piše Novi list.

STIER TVRDI DA U HDZ-U IMA MJESTA I ZA LIBERALNIJE I ZA KONZERVATIVNIJE: ‘Jedino HDZ koji okuplja pobjeđuje’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr