DANAS STIŽU REZULTATI ANTIGENSKOG TESTIRANJA UČENIKA: / 'U ovom trenutku racionalno je razmišljati o prelasku na online nastavu...'

Danas oko 12 sati očekuju se rezultati antigenskog testiranja učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koji će uvelike utjecati na daljnje odluke o održavanju nastave

7.12.2020.
8:41
Igor Kralj/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Branko Kolarić, epidemiolog i član Vladina znanstvenog savjeta, Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, i pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i govorili o situaciji u školama te kako se nose s koronavirusom.

Lovrić je rekao kako se očekuju rezultati testiranja učenika osnovnih i srednjih škola danas oko 12 sati.

"Djeca nisu primarno simptomatski zaražena, koliko sam imao priliku vidjeti prošli tjedan u nekim segmentima. Testirano je između dvije i dvije i pol tisuće učenika. Ako zaraženost djece, asimptomatska zaraženost učenika bude veća od prosječne zaraženosti ili zaraženosti odraslih koji su testirani u školama, onda ćemo razmišljati o uvođenju C modela. Ako bude manje, preostaje nam nastaviti s ovim modelom nastave, rekao je Lovrić za HRT.

Ivana Pavić Šimetin je rekla kako su rezultati testiranja izuzetno važni jer će dati viziju što dalje te indirektno rezultiraju intervencijom.

Prelazak na online nastavu

Kolarić je podržao prelazak na online nastavu, pogotovo u srednjim školama.

"Najbolje je za djecu da su u školama, ali u ovom trenutku kad imamo veliku zaraženost u cijeloj državi i kad smo poduzeli sve druge mjere i zatvorili neke objekte, da bi se mogao postići maksimum učinka, racionalno je razmišljati o prelasku škola na online. Jedan razlog je smanjenje gustoće kretanja u gradskom i međugradskom prijevozu. Drugi razlog je to što dolaze blagdani i što ćemo se družiti u obiteljima, a tako bi djeca bila u nekoj vrsti samoizolacije, dva tjedna karantene, pa bi došlo do manjeg prijenosa zaraze za blagdane", rekao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali