banner

SPREMNO 100 KREVETA

DANAS SE OTVARA COVID-STACIONAR U ARENI ZAGREB: Stiže prvih 20 pacijenata, evo kako će izgledati njihov prijem

Zagrebačka Arena je zasad spremna za prihvat stotinu oboljelih, a uz  trećinu kreveta spremne su boce s kisikom

Zbog rasta broja zaraženih i sve većeg pritiska na bolnički sustav, aktivirana je zagrebačka Arena. Iza podneva će u Arenu stići prvi pacijenti, njih dvadesetak s lakšom kliničkom slikom.

“Domovinski rat, neprijatelj poznat, teška razaranja, teška usporedba s današnjim vremenom. Danas neprijatelj sitan, malen, mnogobrojan, nepredvidiv”, rekao je za HRT pukovnik Berislav Dalić, neurolog, zapovjednik vojne sastavnice u Stacionaru Arena Zagreb i čovjek s iskustvom iz Domovinskog rata.

AKTIVIRA SE ZAGREBAČKA ARENA: Prvi pacijenti stižu u subotu, pripremljeno stotinu kreveta

U Arenu raspoređeno 18 liječnika

Koordinatorica za organizaciju sestrinske službe u stacionaru Arena, Snježana Krpeta, mag. med. techn., kaže da će za nju to biti veliki izazov.

“Veliki izazov za mene i moje kolegice je da se sačuvamo, da sačuvamo naše kolege liječnike, odnosno da se sustav sačuva da bi se drugi bolesnici mogli zbrinjavati od drugih bolesti kojima su izloženi svakodnevno”, kaže.

U stacionar u Areni raspoređeno je 18 liječnika – troje iz MORH-a, a 15 iz zagrebačke bolnice “Sestara milosrdnica”.

“Liječnici koji ovdje rade, ja im toliko vjerujem jer ih poznajem osobno i s njima svakodnevno radim da bi im ja svoje zdravstveno stanje i situaciju povjerila bez ikakvog problema, u toj mjeri im vjerujem”, kazala je za HRT doc. Marija Gomerčić Palčić, voditeljica covid-odjela u KBC-u Sestre milosrdnice, voditeljica liječnika u stacionaru Arena.

KREĆE AKTIVACIJA ZAGREBAČKE ARENE: Evo koji će pacijenti i kada biti poslani tamo

Protokoli izbrušeni do najsitnijih detalja

Protokoli za medicinske timove u Areni izbrušeni su do najsitnijeg detalja. U jednoj smjeni moraju četiri puta promijeniti zaštitnu opremu. A nakon tri sata rada na covid-odjelu, medicinski tim ide u takozvanu “prljavu zonu”. Vani se prozračuju 15 minuta, a zatim ulaze u prvi šator gdje skidaju prljava odijela pa ulaze u drugi, gdje oblače nova odijela. Nakon toga ulaze u “čistu zonu”.

Arena je zasad spremna za prihvat stotinu oboljelih, a uz  trećinu kreveta spremne su boce s kisikom.

Glavni tehničar za zbrinjavanje bolesnika Igor Pelaić u Dnevniku Nove TV objasnio je kako će izgledati prijem bolesnika. Njih će dovoziti kola Hitne pomoći, a potom slijedi prijava.

“Upisat će se administrativni podaci, dodijeliti barkod narukvica bez koje ne mogu doći u Arena stacionar, s obzirom da će biti pretežno populacija starije životne dobi kako ne bi došlo do zamjene identiteta. Nakon prijave ulaze u dizalo i odlaze u covid-stacionar”, objasnio je Pelaić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Povratak na Net.hr