NOVAC ZA UMIROVLJENIKE

PLENKOVIĆ OTKRIO SVE DETALJE O COVID DODATKU: Četiri su kategorije – 1200, 900, 600 i 400 kuna; Poznato je i kada idu isplate

Ukupno će se isplatiti 600 milijuna kuna, a novac će dobiti oko 850 tisuća ljudi

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sastanka s umirovljenicima te otkrio detalje o covid dodatku.

“Kroz zajedničke razgovore došli smo do zaključka da je potrebno donijeti odluku kojom bismo jednokratno isplatili umirovljenicima dodatak. Riječ je o nekoliko kategorija umirovljenika”, rekao je Plenković.

Radi se o jednokratnoj isplati, i to u četiri kategorije.

Umirovljenicima koji imaju mirovinu do 1500 kuna isplatit će se 1200 kuna.

Oni koji imaju mirovinu od 1500 do 2000 kuna, isplatit će im se 900 kuna.

Oni koji primaju od 2000 do 3000 kuna dobit će 600 kuna.

I konačno, oni koji imaju mirovinu od 3000 do 4000 kuna dobit će 400 kuna.

Ovi su iznosi neoporezivi i ne mogu biti predmet ovrhe.

Isplate potkraj travnja ili početkom svibnja

Ovom bi odlukom trebalo biti obuhvaćeno 850 tisuća umirovljenika, a ukupno će se isplatiti 600 milijuna kuna.

“Napravili smo maksimalno što možemo i nadam se da će ovo pomoći umirovljenicima”, kazao je premijer i dodao kako će isplata ići potkraj travnja ili početkom svibnja.

Na pitanje novinara zašto se s isplatom ide sada i zašto će s umirovljenicima novac sjesti dva tjedna prije izbora i kupuje li glasove 850 tisuća ljudi prije izbora, premijer je kazao da to nije tako.

“Ovo je potez odgovorne hrvatske Vlade koji su svjesni da su umirovljenici ranjiva skupina”, kazao je premijer. Rekao je kako su kroz posljednjih godinu dana pomagali i radnicima i poslodavcima, pa kada bi to bila kupnja glasova, onda bi na izborima dobivali 80 posto.

“Sredstva nisu bila planirana, postoji institut indeksacije mirovina – način kako rast mirovina prati rast plaća. Otvorio se prostor zbog kojeg je država u mogućnosti da napravi ovakav iskorak”, kazao je premijer.

Rekao je kako će se iznos od 600 milijuna kuna ne zahtijeva rebalans proračuna.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Umirovljeničke udruge su zadovoljne

Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović zahvalila se Vladi i ministarstvu jer su zajedničkim snagama došli do pomoći umirovljenicima u pandemiji. “Posljednja indeksacija je bila 0,56 posto. Došli smo do prosječne plaće više od sedam tisuća kuna. Mirovina i dalje pada. Ovo je najveće davanje umirovljenicima dosad, želimo zahvaliti premijeru na pouzdanosti”, kazala je.

Predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna je govorila u sličnom tonu. “Napravljen je iskorak za naše umirovljenike. Nakon božićnice napravljeno je i ovo. Naše će ustanove moći povlačiti sredstva EU-a, povećat će se kvaliteta života. Ovo danas što se dogodilo nakon pregovora, zaista – pregovori su bili u nadležnom ministarstvu, zahvaljujem ministru što su nas slušali i trpjeli. Sada će 860 tisuća umirovljenika dobiti određen iznos i to će biti 600 milijuna kuna.”

Veselko Gabričević je kazao kako je on pokrenuo pitanje covid dodatka za umirovljenike. “Moram naglasiti da nije bilo gluhih telefona, naišao sam na poziv premijera i ministra Aladrovića. Usuglasili smo se brzo, moramo razmišljati o umirovljenicima koji su ugroženi. Ova sredstva nisu dostatna da bi se umirovljenici pokrpali u potpunosti, ali će mnogima puno značiti ova “još jedna mirovina” i ova sredstva su značajna. Vlada je uložila napor da dođe do ovih sredstava na koja nisu računali”.

Kratko je govorio i ministar rada Aladrović. “Mislim da je premijer objasnio Covid dodatak koji smo danas imali prilike predstaviti. Covid dodatak za sve koji imaju mirovinu u RH, a početak isplate je 30. travnja. Svi oni koji će imati dodatnu dokumentaciju, dobit će dodatak nešto kasnije. Očekujemo da neće biti tehničkih teškoća. Zahvaljujem predstavnicima umirovljeničkih udruga”.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković primit će danas predstavnike umirovljenika u Banskim dvorima. Plenković je prošloga tjedna najavio kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti isplaćen covid dodatak umirovljenicima.

Na sastanku će, uz predsjednika Vlade, sudjelovati potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna te potpredsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

PLENKOVIĆ OTKRIO KADA IDE COVID DODATAK: Ovo su informacije koje dosad znamo o lovi koja uskoro stiže Hrvatima

Nakon sastanka, koji počinje u 9.30 sati, predviđene su izjave za medije.

Povratak na Net.hr