Play ponuda

ODAZIV BIRAČA IZNENADIO: / Do 16.30 sati glasalo je 43,52 posto birača, što je za 190.000 više nego u prvom krugu!

Image

DO 16.

5.1.2020.
7:00
Play ponuda

>>> Zadnje informacije:

U inozemstvu, gdje se hrvatski predsjednik bira u 47 država, do nedjelje poslijepodne glasovalo je 40.100 birača, a među njima najviše je glasovalo u Bosni i Hercegovini, njih 28.300, što je za devet tisuća više nego prije dva tjedna, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini mogu glasovati na 44 biračka mjesta, u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Livnu i Vitezu. Mediji cijelu nedjelju izvještavaju o gužvama na i oko biračkih mjesta u Mostaru. U Njemačkoj, gdje je glasovanje moguće na 17 biračkih mjesta, do nedjelje poslijepodne glasovalo je 7. 240 birača, gotovo isto kao i 22. prosinca 2019.

Na izbore na kojima se odlučuje hoće li Hrvatska imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP), do nedjelje poslijepodne izašlo je više od 1, 5 milijuna birača, odnosno 43, 52 posto. Ta je izlaznost bolja od one u 1. izbornom krugu, no lošija od one na predsjedničkim izborima prije pet godina kada je do istog vremena glasovalo 48, 23 posto birača, dakle gotovo pet posto više. U odnosu na prvi izborni krug, ove je nedjelje do 16, 30 sati glasovalo 190 tisuća birača više, ali i 170 tisuća manje u odnosu na 2. krug prije pet godina.

U Zagrebu je glasovalo 46 posto birača (294.000), u Splitu 44 posto, Osijeku 43, a u Rijeci 42 posto. Više od polovice birača glasovalo je u Krapini (51, 8 posto) i Karlovcu (50, 5 posto), blizu polovice u Varaždinu (49, 3 posto). Najmanje ih je glasovalo u Vukovaru (36, 8 posto), Slavonskom Brodu (38, 1) i Dubrovniku (39, 9 posto). Od županija najbolji odaziv imaju Karlovačka, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija, najslabiji Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško slavonska županija. Birališta su u Hrvatskoj, te većem dijelu inozemstva, otvorena do 19 sati. Zbog vremenske razlike u dijelu inozemstva glasovanje je već završeno. Prve izborne rezultate DIP će na svojoj mrežnoj stanici objaviti već sat vremena nakon zatvaranja birališta.


Do 16.30 sati ukupno je glasovalo 43,52 posto birača, odnosno svoj glas je dalo 1.534.760 birača. U usporedbi s odazivom birača u prvom krugu u 16.30 sati, sada je izlaznost veća, i to za gotovo pet posto (38,82%), odnosno 190.000 glasova više nego u prvom krugu.

Najviše birača izašlo je u Karlovačkoj županiji (48,39 posto) te u Varaždinskoj županiji (47,93 posto), a najmanje u Vukovarsko-srijemskoj županiji (41 posto) i Brodsko-posavskoj županiji.

Zanimljivo, odaziv birača u 16.30 sati u drugom krugu na prošlim predsjedničkim izborima bila je veća nego danas. Tada je u isto vrijeme svoj glas dalo 48,23 posto birača.

Image
PRILIČNO VEĆA IZLAZNOST U DRUGOM KRUGU: /

Pitanje je kome to ide u korist; evo kako stoje stvari po županijama

Image
PRILIČNO VEĆA IZLAZNOST U DRUGOM KRUGU: /

Pitanje je kome to ide u korist; evo kako stoje stvari po županijama


Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je u nedjelju kako je dobilo obavijest da se društvenim mrežama širi poruka koja upućuje na moguću kupovinu glasova na predsjedničkim izborima i kako radi provjeru. "Provjerit ćemo s kojeg je broja mobitela ta (sms) poruka poslana, pitanje je je li vjerodostojna ili ne", rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin, najavivši da će se Povjerenstvo o svemu oglasiti kasnije.

Nedjeljni, drugi krug izbora, po informacijama iz DIP-a, uglavnom protječe mirno, uz manje primjedbe birača koje se otklanjaju u hodu. Ima primjedbi da prethodni, privremeni upisi nisu provedeni, ali to je pitanje koje rješava Ministarstvo uprave, a ne DIP, napomenula je Lovrin. DIP-u je dojavljeno i kako se u Zadru i Splitu dijele letci u kojima se predsjednički kandidati ocrnjuju, te kako su u Splitu uočeni neprimjereni grafiti.

Najozbiljniji incident u nedjelju se dogodio se u Osijeku, gdje je jedan građanin vikao na članicu biračkog odbora i vrijeđao je, pozvana je policija i pokrenut je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira.


Gong je na svojoj Facebook stranici upozorio na moguće izborne malverzacije.

"Društvenim mrežama širi se poruka koja sugerira moguću kupovinu glasova. Ne znamo je li poruka autentična, na telefonski broj nitko se ne javlja, ali kako je riječ o slici koja je postala viralna, slučaj smo odmah proslijedili DIP-u", objavili su na stranici na Facebooku. Kasnije su dodali kako je DIP taj broj proslijedio HAKOM-u.


Najozbiljniji incident na nedjeljnim izborima za predsjednika države dogodio se u Osijeku, gdje je jedan građanin vikao na članicu biračkog odbora i vrijeđao ju, doznaje se u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP). Ravnateljstvo policije izvijestilo nas je da se incident dogodio na biračkom mjestu broj 49 u 9,15 sati, izjavio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Zbog incidenta je pozvana policija, pokrenut je optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira, dodao je Hojski, navodeći da se nakon policijskog postupanja situacija smirila.

Za nedjeljni, drugi krug izbora za predsjednika države u zemlji i inozemstvu otvorena su 6. 533 biračka mjesta i na njima angažirano isto toliko biračkih odbora koji imaju po šest članova.


Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić kazala je da DIP nije dobio prijavu zbog verbalnog napada jednog građanina na predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića (SDP) ispred škole u kojoj je biračko mjesto na kojemu je glasovao. Vidjeli smo to na portalima, smatramo da se radi o remećenju javnog reda i mira, rekla je potpredsjednica DIP-a i pozvala „sve sudionike i birače da puste birače da u miru izraze svoju volju i da izbori prođu na dostojanstven način“.


U Hrvatskoj je prijepodne svoje pravo na izborima za predsjednika Republike iskoristilo 120 tisuća birača više nego prije 14 dana, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP). U nedjelju do 11.30 sati glasovalo je 18, 87 posto birača, prije dva tjedna 15, 75 posto, odnosno 552. 000 birača.

shimmer fallback
shimmer fallback

Iako je nedjeljna izlaznost dosta dobra, manja je od one prije pet godina kada je na drugi krug izbora u kojemu su se natjecali Kolinda-Grabar Kitarović i Ivo Josipović do 11.30 sati izašlo 100 tisuća birača više nego ove nedjelje.

Najveći odaziv zabilježen je u Varaždinskoj, Karlovačkoj i Krapinsko zagorskoj županiji, najslabiji u Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko- srijemskoj.

U BiH ovog je nedjeljnog prijepodneva glasovalo 3. 500 birača više nego u 1. izbornom krugu.

Najveća razlika u izlaznosti u odnosu na prvi krug zabilježena je u Primorsko-goranskoj županiji, a najmanja u Vukovarsko-srijemskoj. Ukupno najviše birača izašlo je u Varaždinskoj županiji, a najmanje u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj. Jedino je u Požeško-slavonskoj županiji zabilježena manja izlaznost negoli u prvom krugu.

Što se tiče inozemstva, u odnosu na prvi krug više je birača izašlo u BiH i Srbiji, a manje u Njemačkoj. Detaljnije podatke pogledajte ovdje.


HDZ BiH potvrdio je kako organizira prijevoz autobusima za birače u susjednoj zemlji. DIP je ranije potvrdio kako je izlaznost birača u BiH veća nego u prvom krugu.

""To su nam potvrdili u HDZ-u Bosne i Hercegovine, kazavši da su sve učinili i kako će danas tijekom dana učiniti sve da ni jedan građanin koji želi glasati ne bi ostao kući bez te mogućnosti, naročitoi zbog manjka konzularnih predstavništava u Hercegovini", potvrdila je reporterka N1 riječi koje je Dragan Čović jutros izrekao medijima tijekom svog glasanja.

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić rekla je da je prijevoz birača do biračkih mjesta uobičajen i sam po sebi nije sporan. No, upozorila je na jedan detalj kojim bi se prekršila izborna šutnja, a samim time i narušili izbori.

"Ne bi se smjelo događati da autobusi koji prevoze birače imaju bilo kakva stranačka obilježja, obilježja kandidata i da budu dostupna samo jednoj strukturi birača. Dakle, taj prijevoz treba biti kao i redovan prijevoz, bez obilježja stranaka i kandidata, morao bi biti dostupan svim biračima pod jednakim uvjetima. Podsjećam i da je danas i sutra izborna šutnja, autobusi sa stranačkim obilježjima kršili bi izbornu šutnju, a da ne kažem da segregiraju birače. Svi birači moraju imati mogućnost glasanja pod jednakim uvjetima", rekla je Fabijančić-Križanić.


Na biračkim mjestima u Mostaru, kojih je ukupno 19, birača je više nego u prvom krugu izbora za hrvatskog predsjednika, no glasovanje teče normalno, potvrdio je u nedjelju član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.


GONG se u 11 sati oglasio oko nepravilnosti na biračkim mjestima. Tvrde da je jutro proteklo mirno osim nekoliko dojava. Nekolicina birača je dojavila da su od njih tražene potvrde, iako to nije bilo potrebno, jer su na vrijeme promijenili biračka mjesta.

U Zadru su podijeljeni letci usmjereni protiv kandidata, a u Splitu protiv kandidatkinje. Načelnik jedne općine pozivao je na glasanje za kandidatkinju, što je DIP suzbio, a zabilježen je i slučaj svećenika iz Petrinje koji je agitirao za jednu opciju na biračkom mjestu.

"S obzirom na dojave o organiziranom prijevozu na birališta u BiH, Gong podsjeća da su troškovi prijevoza birača i biračica do birališta zapravo troškovi izborne promidžbe kandidata ili kandidatkinje", stoji u njihovu priopćenju.


Oko 11 sati na biralište je izašla i Kolinda Grabar Kitarović u pratnji supruga Jakova.

"Danas je dan ponosa, slavi se demokracija. Svaki čovjek je važan i svaki glas je važan. Danas odlučujemo kakvu ćemo Hrvatsku imati idućih pet godina. Idemo zajedno graditi Hrvatsku koja će gledati unaprijed, a ne unatrag", rekla je Kolinda nakon glasanja.


Kako je bilo i najavljeno na biračkom mjestu u Krajiškoj ulici u Zagrebu, oko 10.30 se pojavio i predsjednički kandidat Zoran Milanović u pratnji supruge Sanje. Njega je na biračkom mjestu verbalno napao jedan muškarac, a on je poručio kako "to nije slučajno."

shimmer fallback
shimmer fallback

Milanovićevo glasovanje popratio je jedan manji incidnet. Naime, dok su ga novinari čekali da izađe, jedan muškarac je počeo vikati.

“Evo ga komunjara, laže vas, birajte ga, evo vam ga…. Komunjaru za predsjednika, to vam svima služi na čast”, bio je dio arsenala uvreda na račun predsjedničkog kandidata.

Milanović mu je po izlasku iz zgrade pokušao pružiti ruku, ali čovjek je to urlajući odbio: “Nisi mi predsjednici dao ruku, ej, ajde briši!”. Milanović ga je na kraju ignorirao i pozvao građane da izađu na izbore.


Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović jutros je u Mostaru obavio građansku dužnost i medijima rekao kako očekuje veću izlaznost Hrvata u BiH, javlja Klix.ba. U pratnji supruge Bernardice, Čović je izjavio kako je "HDZ BiH poduzeo sve da svaki Hrvat koji želi glasati to može uraditi."

"Priželjkujem kontinuitet jednog razmišljanja predsjednice RH kada je u pitanju BiH u cjelini, a posebno hrvatski narod u BiH'', rekao je Čović i tako indirektno otkrio za koga je glasao.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ministar uprave Ivan Malenica svoje biračko pravo iskoristio oko 10 sati u Brodarici pokraj Šibenika.

shimmer fallback
shimmer fallback

Oko 9 sati na biralištu se pojavio i premijer Andrej Plenković.

"Danas je drugi krug predsjedničkih izbora, važno je za jačanje demokracije da što više ljudi izađe na izbore i pokloni povjerenje kandidatu koji će Hrvatsku voditi u pravom smjeru. Ja sam svoje pravo iskoristio", kazao je Plenković.

shimmer fallback
shimmer fallback

Oko 8.40 je na splitskoj Osnovnoj školi Mejaši osvanuo uvredljiv grafit vezan uz predsjedničke kandidate. Natpis vulgarnog sadržaja ubrzo je prebojen.

shimmer fallback
shimmer fallback

Iz Državnog izbornog povjerenstva javljaju kako su sva birališta osim jednog otvorena na vrijeme. U Zagrebu je zbog tehničkih razloga, poručuju, otvaranje jednog biračkog mjesta kasnilo desetak minuta.

"Razlog kašnjenja jednog biračkog mjesta u Zagrebu tehničke je naravi, brzo je riješen i nije uzrokovao nikakav zastoj u glasovanju", rečeno je u DIP-u.

DIP će u nedjelju u podne objaviti prve podatke o odazivu na drugi krug predsjedničkih izbora u kojemu se odlučuje hoće li Hrvatska imati predsjednicu ili predsjednika, Kolindu Grabar-Kitarović (HDZ) ili Zorana Milanovića (SDP).


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u društvu supruge Vesne i psa Rudija odmah nakon otvaranja biračkih mjesta ispunio svoju građansku dužnost, javlja RTL.

"Ja uvijek među prvima idem na birališta sa svojim susjedima i vjerujem da će Hrvatska danas odabrati pravi put", poručio je Bandić.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kako javlja 24sata, u Mostar je pristiglo stotinu birača i prije 7 sati kako bi dočekali otvaranje biračkog mjesta.


U Hrvatskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta za izbor predsjednika države, kandidati za tu petogodišnju dužnost su sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) i bivši premijer Zoran Milanović (SDP).

Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada je zabranjena svaka izborna promidžba.

Osim u Hrvatskoj, hrvatski se predsjednik bira u još 47 država, pravo glasa u nedjelju ima 3. 860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca.

U tom krugu za dužnost predsjednika natjecalo se 11 kandidata, no kako niti jedan nije dobio dovoljno glasova da bi bio izabran, u drugi je krug ušlo dvoje sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović. Jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Na glasačkom listiću - dva imena

Birače će ove nedjelje na biralištima dočekati glasački listići sa imenima dvoje kandidata, glasuje se samo za navedene kandidate i to tako da se zaokruži redni broj ispred njihova imena.

Prvi krug sedmih izbora za predsjednika države imao je relativno visoku izlaznost, 51,2 posto, glasovalo je 1,9 milijuna birača, oko 100 tisuća više u odnosu na 1. krug izbora prije pet godina.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da i u nedjelju iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

"Pozivamo birače da u nedjelju izađu na birališta i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba biti", poručila je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

Naglasila je da će nedjeljni izbori biti provedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.

Poslodavce koji će u nedjelju raditi, DIP poziva da zaposlenicima omoguće izlazak na biračka mjesta. "Pozivamo ih da organizacijom rada omoguće zaposlenicima/biračima da iskoriste svoje biračko pravo", istaknula je potpredsjednica DIP-a.

Prvi izborni rezultati već u 20 sati

Prvi izborni rezultati bit će poznati već u 20 sati, DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i potom osvježavati svakih pet minuta.

Podatke o odazivu, Povjerenstvo će objaviti u podne i u 17 sati.

S obzirom da se hrvatski predsjednik bira u 47 država diljem svijeta, zbog vremenske razlike, u nekima su izbori počeli već u subotu navečer i završit će do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu i to u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Drugi krug izbora pratit će više od 24 tisuće promatrača, među njima neće biti i oni iz nevladine udruge U ime obitelji kojima je DIP uskratio to pravo, ocijenivši da se U ime obitelji ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu kandidatkinju, Grabar-Kitarović.

Ana Lovrin objasnila zašto je u 2. krugu više glasača

Na pitanje o razlozima za gotovo 5000 više birača u drugom krugu nego što ih je bilo u prvom, Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a kaže da popis birača utvrđuje Ministarstvo uprave. Rekla je da DIP ne nalazi ništa neobično u toj brojci jer je tu prije svega 3000 dodatno aktivno registriranih, onih koji su se prijavili da će biti birači u inozemstvu. Dodaje da je moguće da je netko u dva tjedna postao punoljetan, da oni koji su glasali s "plavom potvrdom" jer nisu imali važeću osobnu iskaznicu u međuvremenu su izvadili važeću osobnu iskaznicu, prenosi N1.

"Oko 14.500 osoba se prethodno registriralo za glasanje u inozemstvu i tu je povećanje oko 2800 u odnosu na prvi krug. Otišli su ljudi na zimovanje, ali treba imati na umu da je primjerice u Austriji jedino moguće glasati u Beču", rekla je.

Play ponuda
Play ponuda