ŠTO ĆE UČINITI DORH

DAN D ZA LOVRU KUŠČEVIĆA: Danas će vjerojatno ostati bez imuniteta

“Naša je saborska praksa, to nije zakonska obveza, da MIP skida imunitet. Naravno, volja saborskih zastupnika je ona krajnja, svaki zastupnik odlučuje u svoje ime”, objasnio je Tušek

Danas će u Hrvatskom saboru biti održana sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj će se odlučivati o zahtjevu DORH-a da se bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću ukine imunitet kako bi se pokrenuo kazneni postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Podsjetimo, HDZ-ov saborski zastupnik morao je nakon velikog pritiska medija i javnosti napustiti Vladu zbog afere s prenamjenom zemljišta. Bivši ministar koji kuću 11 godina nije upisao u katastar, a vodio ju je kao pašnjak, vjerojatno će ostati bez iminuteta, no izgledno je i da će ostati na slobodi, pišu Vijesti.hr.

DORH zanima je li prenamjena štale u kuću razlog općinske odluke o prenamjeni pašnjaka u građevinsku zonu. Kušćeviću, koji je nekad bio načelnik male općine Nerežišće na Braču, na teret se stavlja i slučaj s POS-ovim stanom koji je otkupio šogor.

Praksa je da se skida imunitet

Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva kaže kako je zakonska praksa da MIP skine imunitet.

“Naša je saborska praksa, to nije zakonska obveza, da MIP skida imunitet. Naravno, volja saborskih zastupnika je ona krajnja, svaki zastupnik odlučuje u svoje ime”, objasnio je Tušek.

HDZ-ov pravni zastupnik Vladimir Terešak objasnio je kako prije svega slijedi izvješće DORH-a. “Kada to rješenje postane pravomoćno, DORH provodi dokazne radnje, ispituje svjedoke, vještači dokumentaciju koja je već izuzeta, tako da po mome mišljenju ne bi trebalo dugo trajati”, kazao je.

DORH nije tražio određivanje pritvora

Nakon toga donosi se odluka o podizanju optužnice ili obustavi istrage. DORH nije tražio određivanje pritvora Kuščeviću, no Terešak je upozorio kako je to moguće očekivati u kasnijoj fazi.

“Ali poznavajući rad DORH-a i praksu, sumnjam da će se to u ovom slučaju dogoditi jer bi oni išli u samom startu tražiti skidanje imuniteta i radi određivanja pritvora”, kazao je.

Povratak na Net.hr