'JOŠ KAD BI ZAPUHAO VJETAR...'

DAMIRA JE VIRUS ‘ZATOČIO’ U NORVEŠKOJ: Učinio je nezamislivo – sjeo je na bicikl i 104 dana kasnije – došao kući; ‘Spavao sam vani, na -15°C…’

‘Kad je došao već kraj četvrtog mjeseca, vidim da ovom nema kraja i tad se odlučujem, kupit ću bicikl i krenut ću biciklom sa sjevera Norveške, natrag prema Europi, prema Hrvatskoj’

Put iz Norveške za 104 dana. Takav bi bio žilvernovski naslov avanture Riječanina Damira Međurečana, inače informatičara.  U ožujku je zbog koronavirusa ostao blokiran na sjeveru Norveške. Nije mogao naći prijevoz, svi letovi su obustavljeni, ali on je odlučio biciklirati. U Norvešku je došao 11. ožujka, a plan je bio ostati desetak dana. Avantura se produljila na tri i pol mjeseca, javlja RTL.

“Pješačim po arktičkom krugu, prolazim sva ta mjesta svaki dan, međutim, avioni i dalje ne lete. Prolaze dani, prolaze tjedni, tako da kad je došao već kraj četvrtog mjeseca, vidim da ovom nema kraja i tad se odlučujem, kupit ću bicikl i krenut ću biciklom sa sjevera Norveške, natrag prema Europi, prema Hrvatskoj”, rekao je.

Bicikl je kupio nakon 600 kilometra koje je propješačio, a sve što je sa sobom imao stalo je u torbu. “To su biciklističke bisage za duža putovanja, gdje se može smjestiti odjeća, oprema, hrana. Vreće za spavanje i sve te stvari. Vama je bicikla kuća u tom trenutku. Jel? Da, najbolji prijatelj na putu”, kaže.

Spavao je na otvorenom

S Damirom su se novinari RTL-a našli na riječkoj kiši. Za vrijeme razgovora ne želi se skloniti, jer sve čime ga priroda miluje ili šamara za njega je dokaz da živi. Tako je bilo i na norveškim snjegovima.

“To je ipak arktički krug, u Europi je proljeće, ali tamo je zima, – 10, – 15. Još kad zapuše vjetar temperatura se niže spušta, a ja sam otišao samo s vrećom za spavanje i foto opremom jer sam mislio da idem samo na kratko. Vani sam spavao cijelo vrijeme zapravo na otvorenom, nisam spavao u hotelima i slično. Ali koliko god je ta priroda surova, opet je zapravo baš zbog toga i prekrasna”, rekao je.

Prepun dojmova izdvaja gostoprimstvo u Međuzemlju hobita. “Ima jedna prekrasna plaža, potpuno pusta, mora se proći planinu u Norveškoj, da bi se došlo do nje i tamo postoji napravljena jedna hobit kućica, koja je upravo tako, za putnike namjernike”.

Nakon gotovo tisuću i pol kilometara, koliko je od sjevera trebalo do jugozapada Norveške, trajektom je stigao do Danske. A onda još oko 300 kilometara na dva kotača, pa vlakom u svoj berlinski stan…

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr