Ogorčeni poduzetnik: Pet tisuća obitelji ostaje bez zarade!

27.9.2014.
18:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ako je istina, jer još nitko nije ništa službeno dobio, odredbe Ministarstva zaštite okoliša odrazit će se direktno na naš posao na način da ćemo u ukupnoj masi ubranog smilja biti zakinuti za 100 posto što se tiče otoka, jer je na otocima berba potpuno zabranjena, a 50 posto što se tiče ostatka područja pod smiljem, jer je vremenski termin prepolovljen. Dakle, ukupno gledano, mi smo ovim pogođeni direktno za oko 65 posto manje smilja" kaže Sretan Jukić za portal zadarski.hr.

Podsjetimo, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je u petak mjere čiji je cilj, kako su naveli, očuvanje smilja i drugog samoniklog bilja na otocima i zaštita specifičnih otočnih kamenjarskih pašnjaka. Najavili su da se mijenjaju uvjeti sakupljanja u drugom dijelu sezone na način da se jesenski dio sakupljanja skrati za 45 dana, te da se u cijelosti zabrani sakupljanje na otocima.

Svi gube

To znači, nastavlja, da će bez velikog dijela prihoda ostati oni, njihovi zaposlenici, Hrvatske šume, privatni vlasnici zemljišta pod smiljem pogotovo na otocima gdje imaju dobru suradnju, desetak tisuća berača od Konavala do Istre, ali i hrvatska država, jer se radi o izvozu.

Hrvatska je najveći svjetski proizvođač smilja

"Najveći dio smilja raste na slabo razvijenim i dostupnim područjima gdje posla uopće nema, berba smilja i ostalog bilja je jedini izvor prihoda. Dobro im dođe uz turizam, najveći broj berača su hrvatski branitelji i njihove obitelji, a kažu u Ministarstvu gospodarstva da je to "jedna od rijetkih profitabilnih i uspješnih grana privrede". Hrvatska je najveći svjetski proizvođač i izvoznik ulja od smilja i doći će do velike, izravne financijske štete", upozorava Jukić čiji se pogon za proizvodnju eteričnih ulja nalazi u Kaštel Žegarski.

Kaže da se propisi mijenjaju svakih pet godina, a zadnji put su promijenjeni 2012. godine, što znači da ovo nije redovna procedura jer je došlo, kako kaže, tri dana prije jesenje berbe kao grom iz vedra neba.

'Ovakvo nešto moguće bilo gdje na kugli zemaljskoj'

"Morat ćemo otpustiti veći broj zaposlenika, smanjiti sve troškove. Našim kupcima u inozemstvu nikako nije jasno da je ovakvo nešto moguće bilo gdje na kugli zemaljskoj. Tu ćemo imati najviše štete, jer su to svjetske firme sa desecima tisuća zaposlenika, tako da je našom smanjenom isporukom i njihov posao u pitanju. Ovakvim ponašanjem nadležnih službi naša investicija je potpuno dovedena u pitanje. Ako se nešto ne promijeni, oko pet tisuća obitelji, direktno i indirektno, ostaje bez važnog izvora zarade. Nikome nije jasno, ni nama, ni ostalih 29 firmi, ni Hrvatskim šumama, ni lokalnim zajednicama, beračima, uzgajivačima ovaca, krava, koza, pčelarima, zašto je ova odluka donesena i objavljena", kaže Jukić, ističući da nitko od njegovih berača nije čupao ni kopao smilje, niti ga uništavao namjerno, što se može i sada provjeriti u našim destilerijama.

"Ukupno gledano, jedan dobar, uhodan posao za društvo i širu zajednicu je doveden u pitanje takvom odlukom", zaključuje Jukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali