Dalmatinci u pomoć zovu mehanizaciju iz Zagreba!

Najgore je stanje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je na vrgoračkom i imotskom području oko 120 sela i zaseoka odsječeno već tri dana. Pripadnici GSS-a devet su se sati probijali kroz snijeg da bi stigli do jednog bolesnika…

U Splitsko-dalmatinsku županiju u pomoć je stiglo 200 pripadnika Oružanih snaga RH, koji bi sa svojim teškim strojevima trebali čistiti prometnicu od Knina prema Sinju i na području Tijavice, izvijestio je DUZS iza 16 sati.

Prema procjenama Stožera zaštite i spašavanja, na vrgoračkom i imotskom području je oko 120 sela i zaseoka odsječeno već tri dana. Stožer je odlučio da prvo radi na rješavanju problema odsječenih mjesta u kojima nema električne energije i provodi pojedinačne intervencije gdje je građanima ugroženo zdravlje.

Stožer je zaključio i kako s postojećim snagama zimske službe nisu u mogućnosti same u skoro vrijeme riješiti pitanje pristupa izoliranim naseljima, pa je zatražena dodatna pomoć nekoliko timova zimskih službi iz unutrašnjosti, a posebno se računa na pomoć Grada Zagreba.

Nema škole u ponedjeljak u dvije županije

Prioriteti zimske i komunalne službe su održavanje prohodnosti državnih i županijskih cesta, a za ostale ceste su angažirani dodatni strojevi. Županijski centar 112 Split zaprima pojedinačne zahtjeve građana koji imaju zdravstvenih problema, ali prioritet imaju osobe s dijalizom i trudnice. Maksimalnu potporu pružaju HGSS, Crveni Križ, HMP i vatrogasci.

Zbog sigurnosti teško pogođenih područja snijegom u ponedjeljak neće biti nastave, dok će sve druge javne službe raditi, izvijestio je DUZS.

Na području Šibensko-kninske županije stanje se polako normalizira. Državne ceste te veći dio skradinskog zaleđa i cesta oko Skradina su prohodne, a pripadnici Oružanih snaga RH i djelatnici Hrvatskih cesta i dalje rade na pročišćavanju cesta na području općina Kistanje te se probijaju do, za sada odsječenog naselja, Ležajići. U tijeku je čišćenje drniškog zaleđa.

Ni na području Šibensko-kninske županije u ponedjeljak neće biti nastave, a dežurat će nekoliko vrtića.

Neki dijelovi još uvijek bez struje

Bez električne energije je i dalje dio Pelješca, područje od Komina do Drvenika te naselja Putnikovići, Zaradež, Dančanje, Brijesta, Žuronja Pijestac, Blaževo luka, Zagunjina, Velika papratna, Oskorušno Trpanj, Vrućica Gornja i Donja, Duba i Divna u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Još važi i zabrana prometovanja na dionici Karamatići-Čeveljuša, koja je zatvorena zbog pada dalekovoda.

Normalizirano je stanje u prometu na županijskim i državnim cestama u području Zadarske županije. Problemi postoje i dalje na lokalnim cestama, naročito kod Benkovca, Gračaca, Obrovca i Stankovaca. Opskrba elektičnom energijom je normalizirana, osim u nekim selima u okolici Benkovca i Obrovca ( Bjelina , Muškovci, Vukšić, Morpolača).
U mjestu Sebišna, Općina Runovići, u subotu navečer se sama porodila jedna trudnica do koje pomoć nije uspjela doći na vrijeme. Ralice su uspjele doći samo do Runovića.

“Da, nismo na žalost uspjeli doći, no telefonski smo koordinirali sa trudnicom. Rodila je zdravo žensko dijete, sama je podvezala pupkovinu, a posteljicu po našim uputama stavila u frižider”, kazao je dr. Mate Kasalo za Slobodnu Dalmaciju
.

Također, pripadnici GSS-a u subotu navečer su u 22 sata krenuli u Zelovo kako bi jednom astmatičaru donijeli lijekove, ali do njega su uspjeli stići tek u nedjelju u 7 sati ujutro!

specijal-201012070191004-Vrijeme

Povratak na Net.hr