IMOVINSKA KARTICA

DALIJA OREŠKOVIĆ O ODLUKAMA POVJERENSTVA: ‘Kerumu ne možemo u cijelosti naplatiti kaznu od 40.000 kuna!’

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković govorila je u Dnevniku Nove TV o kazni Željku Kerumu od 40.0o0 kuna, ali i činjenici da ona neće biti u cijelosti naplaćena.

POVJERENSTVO OBJAVILO KONAČNU ODLUKU: ‘Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa!’

“Trenutno je zakonodavno rješenje takvo da se sankcije obustave neisplate dijela neto mjesečne plaće može izvršiti samo iz one plaće ili naknade koja se ostvaruje za obnašanje javne dužnosti, ne i iz drugih primanja ili prihoda dužnosnika”, rekla je Orešković pojašnjavajući zašto su nakon gubitka mandata dužnosnici gotovo nedodirljivi za Povjerenstvo.

‘Gospodin Kerum ima osebujan stil’

“Osim ako se ponovno ne kandidiraju za neku od drugih mogućih dužnosti. Povjerenstvo je izreklo 40.000 kuna Željku Kerumu i zbog toga što nije podnio imovinsku karticu za kraj mandata gradonačelnika grada Splita. Tu smo sankciju u cijelosti naplatili iz plaće koju je ostvarivao iz dužnosti zastupnika u prošlom sazivu Sabora”, kaže predsjednica Povjerenstva, dodajući kako su od nadležnog ministarstva već tražili izmjenu Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Dalija Orešković je prokomentirala i izjavu Željka Keruma koji  smatra kako bi Povjerenstvo trebalo ukinuti – budući da, kako je rekao, ono stvara nepotrebne troškove jer sav posao može obaviti i Porezna uprava i Ministarstvo financija.

“Gospodin Kerum ima osebujan stil. O tome neka sude građani. Zadatak Povjerenstva je da šalje poruku da dužnosnici pored onih prava koje imaju slijedom svoje javne funkcije imaju i određene obaveze. Ona osnovna je da podnesu izvješće o svom imovinskom stanju. Dužnosnici su prema građanima koji ih biraju na određene javne funkcije, prije svega odgovorni i podnošenjem imovinske kartice šalju svoju osobnu sliku o tome što je njihova imovina, kakva je bila na početku mandata, a kakva na kraju mandata, da se utvrdi je li u međuvremenu došlo do nekakvog stjecanja koje se ne može opravdati zakonitim prihodima”, rekla je.

‘Mišljenje se može tražiti za neku situaciju koja se još nije dogodila’

O prigovoru Ustavnog suda da je Poverenstvo u slučaju Borisa Miletića uzelo status zakonodavca, Dalija Orešković je rekla: “Za sada ne mogu konkretno komentirati tu odluku. Povjerenstvo u predmetu Borisa Miletića je ukinuta i predmet je vraćen na ponovni postupak. Tek kada donesemo novu odluku, moći ću reći nešto više. Što se tiče pretjeranog formalizma i nekih opaski primjerice ukoliko dužnosnik sam zatraži mišljenje je li onda opravdano da Povjerenstvo u svom postupku iznosi sankciju”, kaže Orešković i dodaje:

LUDILO NA VRHUNCU Karamarko napao Povjerenstvo za sukob interesa: ‘Vraćaju nas u socijalizam!’

“Samo bih ukazala na to, a to je bitno zbog dužnosnika koji možda ovo prate, po sadašnjoj praksi Povjerenstva mišljenje se može tražiti za neku situaciju koja se još nije dogodila. Za ubuduće, onda kada su dužnosnici u dvojbi kako postupiti a da njihovo ponašanje bude u skladu s odredbama zakona o sprječavanju sukoba interesa. Dakle, ne možete ga tražiti retroaktivno, ne možete nakon što se već nekoliko godina u određenoj situaciji pitati Povjerenstvo – je li takvo ponašanje u skladu s onim što zakon propisuje”.

DALIJA OREŠKOVIĆ: ‘Karamarkove tvrdnje su potpuno neosnovane’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr