OPLELA PO DVA MILANA

DALIJA OREŠKOVIĆ O KUJUNDŽIĆEVOM MULJANJU S VRIJEDNOSTI KUĆE: ‘Afera pokazuje koliko sustav prevencije korupcije ne djeluje’

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa navela je i što bi promijenila kako bi sustav za sprječavanje korupcije funkcionirao te se osvrnula i na Milana Bandića

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković danas je komentirala slučaj nesrazmjera stvarne vrijednosti imovine ministra zdravstva Milana Kujundžića i onoga što je upisao u svoju imovinsku karticu. U emisiji Newsroom na N1 televiziji naglasila je kako je Kujundžić dužnosnik i da ništa vezano uz njega nije privatno. Istaknula je da sve što nije u imovinskoj kartici podliježe ispitivanju.

“Čitava afera pokazuje koliko su institucije potkapacitirane i koliko sustav prevencije korupcije ne djeluje. Uvijek se vrti u krug oko jednih te istih ljudi i njihove uloge u strukturama moći i vlasti”, rekla je Orešković i podsjetila da su vladajući odbili oporbeni prijedlog za njegovom smjenom.

POVJERENSTVO ĆE PROVJERITI KUJUNDŽIĆEVU IMOVINSKU KARTICU, ON PORUČUJE: ‘Lako se može vidjeti što smo ja i supruga zaradili’

MILAN KUJUNDŽIĆ TVRDI DA JE SVE ČISTO U SLUČAJU NOVE KUĆE: ‘Kupili smo ju za 195.000 eura, transparentno i po zakonu’

Degradacija državnih tijela

Tako su, istaknula je, degradirana državna tijela, a istu je stvar vidjela i u današnjem Plenkovićevom komentaru cijelog slučaja. Orešković smatra da je jedini način za kvalitetnu borbu protiv korupcije puna transparentnost, veća nadležnost i jačanje ovlasti Povjerenstva čijeg je ona bivša šefica. Ono trenutno nadzire oko 2000 najviših dužnosnika, ali ne i recimo ravnatelje bolnica, šefove Zagrebačkog holdinga ili direktore tvrtki kćeri državnih kompanija. Orešković bi još radila na jačanju pravosuđa, smanjenju broja županija i izmjenama izbornog sustava kako bi smanjila korupciju.

KUJUNDŽIĆ POKUŠAO OBJASNITI ZAŠTO JE VRIJEDNOST NJEGOVE KUĆE SUMNJIVO NISKA: ‘Tad su cijene bile na najnižoj razini’

Bandić prihvatljiv HDZ-u

Dotaknula se i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, povodom njegova današnjeg ročišta u aferi Agram. Mišljenja je da bi suđenje njemu bilo promatrano iz drugačije perspektive da je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila na izborima. Smatra da je Bandić prihvatljiv HDZ-u.

“Možda će upravo primjer Milana Bandića poslužiti da analiziramo gdje je to u ovoj državi nešto pošlo po zlu”, zaključila je.

Orešković smatra da su za takvo stanje svi odgovorni, jer nije Bandić na vlast došao tenkovima, već pobjedama na izborima.

BANDIĆ I PRIPUZ NAKON SUĐENJA ‘POBJEGLI’ NA STRAŽNJI IZLAZ: Inače nije uobičajeno, ali sud kaže da ‘nema ništa s tim’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr