RASPRAVA U SABORU

DALIJA OREŠKOVIĆ O GLAVNOJ DRŽAVNOJ ODVJETNICI: ‘Ona nije dorasla dužnosti koju obnaša’

‘Državnom odvjetništvu se ne vjeruje, a borba protiv korupcije je marginalizirana’, smatra Orešković

Zastupnici u Hrvatskom saboru u četvrtak su raspravljali o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2019. godini. O ni oporbeni smatraju da je izvješće suhoparno te da premalo govori o pravim problemima u Državnom odvjetništvu.

Peđa Grbin (SDP) rekao je da ne može podržati izvješće, ali ne zbog rada državnih odvjetništava, već stoga što glavna državna odvjetnica nije ukazala na materijalne, financijske i kadrovske probleme u njihovom funkcioniranju. Upozorio je i da je povjerenje u DORH narušeno postupkom izbora glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek.

‘Izvješće je suhoparno jer je tako htjela politika’

Mostovac Nikola Grmoja istaknuo je kako djelatnici DORH-a za svoj posao borbe protiv korupcije dobivaju tek nešto više od prosječne plaće. Kazao je i da se ratnim profiterima očito može “staviti soli na rep”. Dalija Orešković (Centar) smatra da je izvješće o radu DORH-a suhoparno “jer je tako htjela politika” da se ne bi zadiralo u srž problema. Za glavnu državnu odvjetnicu Orešković je kazala da “nije dorasla dužnosti koju obnaša” te da je “vrlo loše startala” u svome mandatu.

“Državnom odvjetništvu se ne vjeruje, a borba protiv korupcije je marginalizirana”, ocijenila je Orešković dodavši da je za stanje u Hrvatskoj u kojoj su institucije slabe i zapuštene najodgovorniji HDZ.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto ocijenila je izvješće “bahatim i ignorantskim” prema zastupnicima, građanima i zdravom razumu. “U Hrvatskoj je vladavina prava suspendirana i za to je odgovoran DORH”, kazala je.

Hrvoj Šipek: DORH ne provodi opći nadzor

Mostovac Miro Bulj smatra da je utjecaj politike na pravosuđe ogroman te da utječe i na izostanak investicija. Anka Mrak Taritaš (Glas) stanje u pravosuđu drži neodrživim i to zbog utjecaja politike koja zaustavlja pravosudne postupke.

S druge strane, HDZ-ovka Marija Jelkovac izvješće je ocijenila vrlo dobrim te je kazala da DORH treba raditi na poboljšanju percepcije. Dragana Jeckov (SDSS) istaknula je da treba procesuirati ratne zločine bez obzira na to tko ih je počinio.

Glavna državna odvjetnica Hrvoj Šipek kazala je da DORH ne otkriva kaznena djela i ne provodi opći nadzor, nego djeluje na temelju saznanja. Također smatra da se stvara pogrešna slika o radu DORH-a, a podsjetila je na to da je Europska komisija pohvalila rad DORH-a i USKOK. Kazala je i da se na nju ne može izvršiti politički pritisak.

Povratak na Net.hr