ZANIMLJIV PRIJEDLOG

DALIJA OREŠKOVIĆ IMA RJEŠENJE ZA KORUPCIJU: ‘Ako sada imamo Clarka Kenta, nama treba zapravo Supermen’

Dalija Oreškovića smatra da HDZ ne može napraviti dobru novu Strategiju borbe protiv korupcije

Nakon što je ministar Ivan Malenica najavio novu Strategiju borbe protiv korupcije, Dalija Orešković je rekla za N1 da HDZ u ovim okolnostima ne može napraviti dobru strategiju. “HDZ ne može niti u kojim okolnostima napraviti dobru strategiju. Uostalom, kad ste vidjeli da netko radi strategiju protiv samog sebe i svojih?”, upitala je Orešković.

“Vlada Andreja Plenkovića je napravila sve što je mogla da eutanazira neovisna državna tijela i da sabotira svaki njihov koristan korak”, dodala je.

OSUMNJIČENI GRADONAČELNICI STIGLI U USKOK NA ISPITIVANJE: Jedan od njih će poreći sve za što ga se tereti

Ured za prevenciju korupcije

Konstatirala je da Hrvatska nije dovoljno napravila da se promijeni sustav te ja dala vlastiti prijedlog. “Ja sam za to da umjesto postojećeg Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, formiramo jedan Ured za prevenciju korupcije s neusporedivo jačim ovlastima. Pri tome, napominjem, ne smijemo dirati ovaj saziv dok mu ne istekne mandat, a njegovo iskustvo i znanje koji su koncentrirani u personalnim kadrovima treba iskoristiti i ugraditi u novo tijelo.”

“Dakle, ako sada imamo Clarka Kenta, nama treba zapravo Supermen u tom preventivnom dijelu borbe protiv korupcije. A što se samog pravosuđa tiče i jučer sam na aktualnom satu kritizirala činjenicu da primjerice Državno odvjetništvo iz godine u godinu Hrvatskom saboru podnosi svoje izvješće i svoje jedne te iste probleme. Dakle, Hrvatski sabor kao zakonodavac je već u nekoliko navrata imao priliku vidjeti što je to loše riješeno u kaznenom zakonodavstvu, pa ispraviti sve te crne rupe”, ističe Orešković.

OTKRIVENI DETALJI PRIMOPREDAJE: Petek je podigao 1,96 milijuna kuna u kešu pa se uputio u Kovačevićev famozni ‘klub‘

Transformacija Povjerenstva

Upitana znači li to da se zalaže za ukidanje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, rekla je da bi ona, nakon što istekne mandat ovog saziva, to tijelo transformirala, ojačala. “Od ovog Povjerenstva napravila nešto neusporedivo jače, koristeći njegovo znanje, ‘know-how’, iskustvo kroz riješene predmete. Zalažem se za Ured za prevenciju korupcije koji bi nadgledao čitav niz novih javnih registar ako je je potrebno ustrojiti”, zaključuje Orešković za N1.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr