INICIJATIVA IZ BEOGRADA

‘TO BI BILO RAVNO VELEIZDAJI’: Poziv srpskih veterana izazvao buru među hrvatskim braniteljima

Invalidi Domovinskoga rata ne prihvaćaju nikakve razgovore sa srbijanskim ratnim veteranima sve dok Srbija ne prizna da je izvršila agresiju na Hrvatsku i pokloni se žrtvama, te dok se ne pronađu nestali, izjavio je danas Hini predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

“Dok nema priznanja agresije, poklona žrtvama i pronalaska nestalih nema nikakvih razgovora”, rekao je Đakić te naglasio da o tome sa srbijanskom stranom trebaju razgovarati službene hrvatske vlasti, a ne branitelji.

“Ne znam u čije ime Klemm govori”

“Službene vlasti prvo neka ishode sve što trebaju priznati srpske vlasti”, dodao je.

Upitan za komentar inicijative iz Srbije za sastankom njihovih veterana i branitelja iz Hrvatske, te izjave predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josipa Klemma da će do takvog sastanka sigurno u budućnosti doći, Đakić odgovara kako Klemm ne govori u ime invalida Domovinskog rata.

“Ne znam s kime je Klemm to dogovarao, ne znam koga on zastupa i u čije ime govori. U ime 37.000 invalida Domovinskog rata, koje ja zastupam, to sigurno ne stoji“, rekao je Đakić.

‘DOSTA JE RATOVA! DOĐITE U NOVI SAD NA RAZGOVOR’: Srpski ratni veterani poslali javni poziv hrvatskim braniteljima

“Jednako su četnici i jedni i drugi”

Smatra da je politika Srbije i srbijanskih veterana i danas jednaka onoj iz vremena kada su bili agresori na Hrvatsku.

“Ti veterani su bili sastavni dio srbijanskih vlasti u vremenu paravojnih formacija i agresije na Hrvatsku, zajedno sa sadašnjim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Jednako su četnici i jedni i drugi”, ustvrdio je Đakić.

U petak se u Poreču održavaju Sportske igre u organizaciji HVIDR-e na kojima će biti tisuću sudionika i tamo će se HVIDR-a jasno očitovati o prijedlozima koje ne prihvaća, najavio je Đakić.

NAKON POZIVA IZ SRBIJE OGLASIO SE JOSIP KLEMM: ‘Do sastanka branitelja i srpskih veterana sigurno će doći’

“Razgovor s agresorima ravan veleizdaji”

Istim povodom i uistom tonu oglasili su se i iz Udruge veterana Domovinskog rata. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘”Iz novinskih napisa saznali smo da je Josip Klemm izjavio da će se razgovori održati samo se treba dogovoriti platforma za pregovore . Također je to prestavljeno kao inicijativa koja će pomoći u pronalasku nestalih osoba. Stav udruge je da RH ima svoje institucije koje su svojim djelovanjem i ovlastima dovoljne da se prisili Republika Srbija da prije ulaska u EU ispoštuje sve međunarodne dogovore kao i osigura dostavu podataka o nestalim osobama.

U trenutku kada se u Republici Srbiji slavi četništvo, a u dosadašnjem javnom istupanju nije jasno iskazano kajanje i isprika za agresiju, nije utvrđena i isplaćena ratna šteta RH, nije isplaćena naknada logorašima i njihovim obiteljima, nije isplaćena naknada civinim žrtvama , nisu otvoreni arhivi u kojima stoje podaci o ubijenima i nestalima, smatramo krajnje licemjernim da bilo tko iz naše populacije izvan institucija RH pregovara sa osobama koje su razarale i ubijale na teritoriju RH i time im pridodaju legitimitet i važnost.

Posebno naglašavamo da su u tijeku obilježavanja 25 godina od ustroja većeg dijela postrojbi u RH i da u tim obilježavanjima posebno mjesto zauzimaju obitelji naših poginulih suboraca, a za njih je razgovor sa agresorima koji su razarali Hrvatsku i ubijali – ravan veleizdaji”, stoji u priopćenju Udruge veterana Domovinskog rata.

Povratak na Net.hr