'Dajem bubreg za 10.000 €, kamate su mi uništile život'

shimmer fallback

'Stalno mi govore da će doći bolje sutra, ali meni nikako da svane. I onda sam u očaju došao do ideje koja bi mi mogla spasiti život.

31.5.2012.
6:37

"Da uspijem prodati bubreg i za njega dobiti deset tisuća eura, svi moji životni problemi bili bi riješeni", kaže Splićanin D .T. porijeklom iz Slavonije. U ponedjeljak će osvanuti oglas i njegove tužne riječi. "Prodajem vlastiti bubreg. Razlog: banka, tj. FINA mi je blokirala račune zbog duga od 36 tisuća kuna. Podstanar."

Početak kalvarije

"Negdje 1998. preko ondašnjih čekova podigao sam šest tisuća kuna. Mladost, ludost. Svjestan sam bio sve ovo vrijeme da sam dužan, no banke mi nisu slale izvješća", prepričava 38-godišnjak svoju financijsku kalvariju. Sada mu prijete ovrhom jer se dug tijekom ovih godina popeo na za njega nedostižnih 36 tisuća kuna!

"Banke su vam danas legitimni lihvari", kaže za Slobodnu Dalmacijuočajni muškarac, po struci trgovac.

'Meni nikako da svane'

Supruga, zbog koje se i doselio iz ravne Slavonije u Split prije deset godina – nažalost, sada nije zaposlena. Radila je godinama sezonski za jedan brački hotel, no ove sezone poziv još nije stigao. "S dvije plaće lijepo smo živjeli, premda je podstanarstvo robija. Stalno mi govore da će doći bolje sutra, ali meni nikako da svane. I onda sam u očaju došao do ideje koja bi mi mogla spasiti život. Jednostavno je nešto kliknulo, sjeo sam, napisao u trenu taj oglas i donio ga u Slobodnu, da se ne predomislim", kaže muškarac.

Kada je supruzi kazao što je napravio, ona se zgrozila. No, D. ne vidi drugi izlaz. Mjesečna primanja su mu 3.500 kuna, 1.500 odlazi na podstanarinu, a 500 na režije. Ako mu banka "sjedne" na 1.000, neće imati od čega živjeti.

Kazna do 100 tisuća kuna

Miroslav Bogdanović, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Splitsko-dalmatinske županije, upozorava da je prodaja organa nelegalna.

U Hrvatskoj je strogo zabranjeno prodati i/ili kupiti organ, to jasno kaže članak 5. Zakona o uvjetima za uzimanje i presađivanje dijelova ljudskog tijela. Predviđena je i kazna od 70 do 100 tisuća kuna, i to, kako stoji u zakonu, ako pravna osoba oglašava potrebu ili dostupnost dijela ljudskoga tijela radi ponude ili traženja novčane naknade ili druge materijalne koristi...

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali